Kultúra

Keszég László és Spiró György a szegedi színház művészeti vezetésének élén

Keszég László és Spiró György a szegedi színház művészeti vezetésének élén

2016. február 2., kedd
Keszég László és Spiró György a szegedi színház művészeti vezetésének élén
nagyszinhaz01kf

A tavasz a megújulás évszaka, igaz ez a Szegedi Nemzeti Színházra is. A művészeti vezetők háza táján történt megújulás, hiszen Bodolay Géza korábbi főrendezői megbízása az előző évadban lejárt. Feladatait Keszég László veszi át, míg a művészeti főtanácsadó szerepét Spiró György vállalta el.

Gyüdi Sándortól

, a teátrum főigazgatójától megtudtuk, az aktuális évad kezdete óta érlelődött benne az elhatározás, hogy a Kossuth-díjas írót és a szabadkai születésű színházi rendezőt kéri fel a Szegedi Színház művészeti főtanácsadójának. Az igazgató fő feladatuknak most azt tekinti, hogy közösen előkészítsék a jövő évad műsorkínálatát.

Spiró György

nagy megtiszteltetésnek nevezte, hogy ezentúl a Tisza-parti színház művészeti főtanácsadójaként működhet közre. Meglátása szerint, a vidéki és a fővárosi színházak között semmi különbség nincs, a szegedi teátrum abból a szempontból mégis egyedi, hogy közönségében nagy arányban tudhat egyetemistákat. Hozzátette, ötven év tapasztalata beszél belőle, amikor azt mondja, a közönség bármit szívesen megnéz, véleményét pedig hízelgő lábdobogással vagy jegyvásárlással képes kinyilvánítani. Szerinte a legfontosabb, hogy műsorkínálatban igazodni tudjanak az alapvetően mindenevő közönség igényeihez.

Keszég Lászlóval

kapcsolatban megjegyezte, a Színház- és Filmművészeti Egyetemen még tanítványaként üdvözölte, azóta pályafutásuk több állomáson is találkozott. Keszég több Spiró-darabot is rendezett, többek között a Szegedi Nemzeti Színház falai között. A drámai társulat új vezetője úgy fogalmazott, a repertoár kialakításával fontos feladat áll előttük. Bár nem kívánt részletekbe bocsátkozni azt illetően, mit szeretnének jövőre műsorra tűzni, annyi biztos, hogy a maga részéről a vidéki nemzeti színház igényeihez igazodva „urbánus színházat” próbál meg működtetni. Mint mondta, a történetmesélést kell beoltani a magas művészetbe, ezt igyekszik előtérbe helyezni a rendezések során. Az új művészeti vezetőket a városházán Botka László polgármester fogadta, ahol azt is elmondta, a Szegedi Nemzeti Színház önkormányzati támogatását 30 millió forinttal növelik az idei évben, s további 9 millió forintot kapnak a helyenként omladozó homlokzat helyreállítására. Ezzel egészítik ki az államtól kapott 507 millió forintos támogatást.

Keszég László veszi át a Szegedi Nemzeti Színház főrendezői stafétáját! KLIKK: http://szegedma.hu/?p=605923

Közzétette: Szegedma Hírportál – 2016. február 2.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.