Kultúra

Mozart és dixie - zenei produkciók a Nagyszínházban

Mozart és dixie - zenei produkciók a Nagyszínházban

2015. október 13., kedd
Mozart és dixie - zenei produkciók a Nagyszínházban
nagyszinhaz01kf

Két nagyszabású zenei előadással várja az érdeklődőket pénteken és hétfőn a Szegedi Nemzeti Színház Nagyszínháza.

"És él a dixie..."

Október 16. (péntek) 19 óra - ünnepi koncert Benkó Sándor 75. születésnapja alkalmából

Művészkollégák, zenekara tagjai és maga az ünnepelt idézi fel a számtalan történetet, élő zenével illusztrálják a megélt pillanatokat, egyben értékelik a műfaj jelenlegi helyzetét a nagyvilágban. Két amerikai elnök is kitüntető elismerés formájában méltatta a kiemelkedő teljesítményt, amelyet a zenekar a New Orleans-i zenei hagyományok ápolásában nyújtott. Ezt hivatott hitelesíteni két sztárvendégük, a New Orleans-i születésű bendzsójátékos

Lee "Plink" Floyd

, akit 2012-ben az Amerikai Bendzsómúzeum hírességek csarnokának tagjává választottak, illetve

Jon-Erik Kellso

, aki tizenegy évesen már big bandben trombitált, a közelmúltban

Ken Peplowskival

,

Wynton Marsalisszal

és

Elvis Costellóval

dolgozott, s számos rádió- és tévéműsorban, filmzenében működött közre. A mostani koncertet régi jó barátaik a Storyville Jazz Band kezdi, természetesen

Frankie Lato

vezérletével és

Almási Enikő

kiváló éneklésével, majd a második félidőben következik az ünnepelt csapata. Szórakoztató, ismeretanyagban is gazdag élményben lesz része mindazoknak, akik az eseményre jegyet váltanak.

W. A. Mozart: Figaro 2.0

Október 19. (hétfő) 19 óra - vígopera négy felvonásban, két részben

A Magyar Állami Operaház vendégjátéka, premier. Ami a könnyűzenében

John Lennon

és

Paul McCartney

, a musicalban

Andrew Lloyd Webber

és

Tim Rice

, az az operában

Wolfgang Amadeus Mozart

és

Lorenzo Da Ponte

. A tökéletes szerzőpáros. Kettőjük találkozásának eredménye három zseniális opera: a Don Giovanni, a Così fan tutte, és a valaha írt legjobb opera, a Figaro házassága. Ennek az operának a szereplői nem legyőzhetetlen hősök, nem mitikus alakok, nem félistenek, hanem olyanok, mint mi: egyszerűek, átlagosak. A gróf, a grófné, a szobalány, az inas, a kertész, a szomszéd... Ez az opera rólunk szól. Szeretetről, magányról, féltékenységről, odaadásról, bizalomról, kiszolgáltatottságról, csalásról és megbocsátásról. Mindennapos emberi játszmáinkról. Teszi ezt humorral, nagyvonalú, bölcs derűvel, határtalan életörömmel. Ez a remekmű alkalmas arra, hogy az opera iránt még nem elkötelezett közönséget − a fiatalokat − is megnyerje a műfajnak. Katartikus élmény, amikor egy művészeti alkotásban önmagunkra ismerhetünk. Előadásukkal szeretnénk megmutatni, hogy ez megtörténhet az operaszínpadon is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.