Kultúra

I. világháborús emléknap és konferencia Ópusztaszeren

I. világháborús emléknap és konferencia Ópusztaszeren

2015. január 21., szerda
I. világháborús emléknap és konferencia Ópusztaszeren

Január 23-án, pénteken emléknap és tudományos konferencia keretében emlékeznek az I. világháborúban elesettekre az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban.

A rendezvényen való részvétel ingyenes, ám regisztrációhoz kötött. A részvételi szándékot írásban jelezhetik az info@opusztaszer.hu e-mail címen, január 22., csütörtök 12 óráig!

Program:

Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark

Rotunda – Árpád-terem

11.00 - Köszöntő: Kertész Péter (ügyvezető igazgató, Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark) 11.10 - Megnyitó: Szakály Sándor (főigazgató, Veritas Történetkutató Intézet) 11.20 - Pollmann Ferenc (tudományos főmunkatárs, Hadtörténeti Intézet és Múzeum): A Monarchia és a többiek – Barátok és ellenségek. 11.40 - Kosztva István (történész, újságíró, Csíkszereda): A háborúzó Balkán és Románia 12.00–12.30 - Szünet, szendvicsebéd. 12.30 - Kiss Gábor Ferenc (egyetemi adjunktus, SZTE): Erőviszonyok az első világháború előestéjén 12.50 - Horváth Csaba (parancsnokhelyettes, Hadtörténeti Intézet és Múzeum): Hadműveleti tervek és a felderítés működése a háború mozgó- és állásháború időszakában 13.10 - Pintér Tamás (történész, kuratóriumi elnök, Nagy Háború Kutatásáért Közhasznú Alapítvány):„Újra itt a háború, ki éli túl?” 1915: új ellenség az Isonzónál 13.30–13.40 - Kávészünet 13.40 - Stencinger Norbert(történész, Nagy Háború Kutatásáért Közhasznú Alapítvány):Harcok a Doberdó-fennsík védelmében az első isonzói csatában. A terepbejárások tapasztalatai 14.00 - Nagy Tamás (vasúttörténész, tanár Bárdos László Gimnázium): A Monarchia vasútjai az első világháborúban 14.20 - Konferencia zárás

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.