Kultúra

Az Armel Operafesztivál egyfelvonásosai a szegedi színházban

Az Armel Operafesztivál egyfelvonásosai a szegedi színházban

2014. november 28., péntek
Az Armel Operafesztivál egyfelvonásosai a szegedi színházban
toronykoy_attila_kf

Toronykőy Attila rendezésében, rendhagyó módon két egyfelvonásos operát mutatnak be december 6-án a Szegedi Nemzeti Színház kisszínházában. A kifejezetten a szegedi közönségnek írt operát még október 9-én, az Armel Operafesztiválon mutatták be, az ősbemutató így tehát már megtörtént a Zeneakadémián, a Tisza-parti városban viszont még csak ezután debütál.

A színház szerelmesei a tavalyi évadban az opera tagozat rendezőjének gondozásában

Rossini

Hamupipőkéjét láthatták, idén pedig egy

Marco Tutino

zenésítette Márai Sándor-regénnyel kedveskedik a teátrum közönségének. Kiderült, a Szegedre tervezett produkció némileg eltér majd a fővárositól:

Gyüdi Sándor

helyett

Pál Tamás

karmester dirigál a zenekarnak. A főszerepet a versenyprodukcióhoz hasonlóan ezúttal is

Altorjay Tamás

és a francia

Jean-Philippe Biojout

éneklik. Az olasz nyelvű opera története szerint két egykori barát – Konrád és Henrik – hosszú évtizedek után újra találkozik, s végigbeszélgetik az éjszakát. A múltra visszatekintve az egyikből vádlott, a másikból vádló lesz: egyikük annak idején elárulta, sőt majdnem megölte barátját, elcsábította a feleségét, örökre tönkretette az életét. Ám a tragédiát valójában nem kizárólag alkalmi gyengesége okozta, hanem egy világrend széthullása, a hagyományos erkölcsi értékek megrendülése. Az este második részében

Donizetti

a Farsangi kalamajka avagy A torkos csütörtök című vígoperáját mutatják be, amely szereplői között többen is a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Karának növendékei vagy frissen végzett hallgatói. Talán

Kiss Tivadarnak

van a legnehezebb dolga, ő ugyanis mindkét Toronykőy-darabban szerepet kapott.

Dani Dávid

az ezredes szerepében először lép szegedi deszkákra, miután Toronykőy a Művészetek Palotájában felfedezte A varázsfuvola című daljátékban. A ritkán játszott darab Nina-tól szól, aki Teodoróba szerelmes, de apja, a tábornok Ernesto Rousignacot-nak ígérte a kezét. Sigismondo és felesége, Camilla megsajnálják a leányt. Elhatározzák, hogy egy Molière-től kölcsönzött trükk segítségével túljárnak Ernesto eszén: Sigismondo Monsieur Piquet bőrébe bújva régi barátjaként üdvözli a fiatalembert. Az érkező Ernestónak azonban Stefanina, a szobalány nyit ajtót, aki mit sem sejtve elfecsegi a tervet. Az ifjú azonban csavar egyet a helyzeten, és arról kezd beszélni, hogy a Madame Piquet-ként bemutatkozó Camilla tulajdonképpen régi szeretője, akivel többször is együtt szórakozott. Annyira hatásosan adja elő a történetet, hogy Sigismondóban hatalmas féltékenység ébred… A Marco Tutino: A gyertyák csonkig égnek; Gaetano Donizetti: Farsangi kalamajka avagy A torkos csütörtök című egyfelvonásosokat december 6-án mutatják be a kisszínházban.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.