Kultúra

Öt nő, öt múzsa nyitja a szegedi Finálé Fesztivált + FOTÓK

Öt nő, öt múzsa nyitja a szegedi Finálé Fesztivált + FOTÓK

2014. május 16., péntek
Öt nő, öt múzsa nyitja a szegedi Finálé Fesztivált + FOTÓK
nyugat_noi_07_wp

Minden sikeres férfi mögött egy nő áll - szeretjük hangoztatni. Az élet sokszor alátámasztotta már, nem volt ez másként a 20. század író- és költőóriásainak szerelmeivel, hitveseivel, szeretőivel sem. A kecskeméti színház legközelebb a Napfényvárosban mutatja be nagy sikerű produkcióját: A Nyugat nőit.

A Kecskeméti Katona József Színház levélregénye nyitja a harmadik szegedi Finálé fesztivált, vagyis a regionális teátrumok találkozóját. "Nagy boldogság számomra, hogy két év után ismét részt vehetünk az eseményen. Egy olyan előadással készülünk, ami órási népszerűségnek örvend nálunk" - mesélt lelkesen

Cseke Péter

színházigazgató.

Babits, Kosztolányi, Ady, Karinthy

és

Móricz

: velük már az általános iskolai irodalomórákon megismerkedhettünk, magánéletükről azonban nem tudtunk többet annál, mint amit versrímeikben és prózáik sorai között elrejtettek előlünk, nekünk. Tudták-e, hogy

Szabó Lőrinc

egyórányi beszélgetés után odaajándékozta jegyesét Babitsnak úgy, hogy az asszony erről mit sem sejtett? Vagy hogy Móricz első felesége öngyilkos lett, mert nem bírta elviselni férje kicsapongó életét?

Bíró Kriszta

színésznő a Thália Színház nőNyugat című előadása nyomán kutatni kezdett a 20. század irodalmi alakjainak életébe. Arra volt kíváncsi, mi történhetett az otthonok falai között, hogyan élték meg ezek az asszonyok, hogy le kellett mondaniuk álmaikról és vágyaikról. "

Németh Virág

dramaturg és

Galgóczy Judit

rendező ezt a válogatást alapul véve egy nagyon izgalmas, olykor humoros, viszont drámaisággal fűszerezett estét alkotott. A szövegkönyvet naplóbejegyzésekből, újságcikkekből, regényrészletekből, költeményekből állították össze." Öt nő,

Sára Bernadette, Téby Zita, Hajdú Melinda, Bognár Gyöngyvér

és

Decsi Edit

idézi meg a kor olykor erős, máskor gyenge asszonyait.

Karinthyné Böhm Aranka

,

Móriczné Holics Janka

, Csinszka,

Török Sophie

, aki Babits Mihálynak volt eszme- és alkotótársa,

Harmos Ilona

, aki lemondott a színészetről, és lett háziasszony, egyben szellemi társa férjének, Kosztolányi Dezsőnek és

Kaffka Margit

mind megelevenednek a színen, hogy a jelennek panaszolják el történetüket. "Javarészt ugyan azokkal a problémákkal szembesültek ők, mint a ma női. Csak a világ gyorsult fel, az emberi élet nehézségei ugyan azok maradtak, talán ezért is tudnak nagyon könnyen azonosulni - kortól függetlenül - nézőink a fájdalmaikban és az örömökben is" - utalt a hetven perces darab sikerének titkára az igazgató. A Nyugat női május 20-án 19 órától látható a Szegedi Nemzeti Színház kisszínházában.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.