Kultúra

A szegedi koreográfus, aki ablakot nyitott Európára + FOTÓK

A szegedi koreográfus, aki ablakot nyitott Európára + FOTÓK

2013. november 8., péntek
A szegedi koreográfus, aki ablakot nyitott Európára + FOTÓK
imre_zoltanra_emlekeztek08_gs

A Szegedi Nemzeti Színház előcsarnokában Imre Zoltán legendás koreográfusra emlékeztek, aki a szegedi balett élet megteremtője volt.

A szegedi színház munkatársai, a balettársulat tagjai koszorúzták meg az előcsarnokban

Imre Zoltán

emléktábláját, a koreográfus 70 éves lenne. „Ő volt az első, aki a világ táncművészetét magával hozta közénk, s megteremtette a modern balett alapjait is. Mikor 1993 átadta a tánckar vezetését nekem és

Juronics Tamásnak

, azt mondta, hogy nem búcsúzom, mert akkor nem tudok visszajönni” – emlékezett a Szegedi Kortárs Balett igazgatója,

Pataki András

. A művészeti vezető, Juronics Tamás arról beszélt, hogy mint sok kortársának neki is a pályája elindítója, mestere volt Imre Zoltán és csodálatra méltó volt kompromisszumokat nem tűrő hozzáállása a művészethez. „Sajnos ma már egyre inkább kell alkalmazkodnunk rendszerekhez, politikához, az ő megalkuvást nem tűrő kiállása sokkal inkább példaértékű ma, de most nem olyan világ van, hogy követni tudjam ezt a mintát” – vallotta be a táncművész.

Gyémánt Csilla

színháztörténész mesélt a koreográfus életútjáról is kiemelve, hogy ő olyat hozott létre itt Szegeden, ami azóta is tovább él, és formálódik. Az akkori színházdirektor,

Nagy Sándor

is megemlékezett a művészről kiemelve, hogy ez az ember nyitott ablakot Európára a táncművészetben és tőle tanulta meg, hogy a művészetnek van igazsága, a többi csak üres pletyka és fecsegés. A köszöntések után a jelenlévők megkoszorúzták Imre Zoltán emléktábláját.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.