Kultúra

Tizennégy bemutató az új színházi évadban Szegeden + FOTÓK

Tizennégy bemutató az új színházi évadban Szegeden + FOTÓK

2013. szeptember 6., péntek
Tizennégy bemutató az új színházi évadban Szegeden + FOTÓK
szinhaz_evadnyito02_gs

Két gyermekdarabot és két balettet, valamint három operát tűznek színre a Szegedi Nemzeti Színház 131. évadában, míg a drámai tagozat hat bemutatóval készül – hangzott el az évadnyitó társulati ülésen.

„A nagy kérdés idén az, hogy meg tudjuk-e őrizni azt a volument és azt a színvonalat, amit eddig produkáltunk. A magyar színházak legmagasabb minősítési kategóriába kerültünk, s ezzel pluszfeladatokat vállaltunk, viszont több forrás nem áll rendelkezésünkre. Ennek az évadnak a nagy kérdése, végre tudjuk-e hajtani azt a bűvészmutatványt, hogy ebben a közegben is hatékonyan tudunk tovább működni” – nyilatkozta portálunknak

Gyüdi Sándor

. A Szegedi Nemzeti Színház főigazgatója az évadnyitó társulati ülésen elmondta, 51 millió forinttal kevesebb pénzből kell gazdálkodniuk, mint 2011-ben. Ez az összeg a teljes költségvetésüket tekintve nem számít túl nagy aránynak, viszont figyelembe kell venni azt, hogy nagyon sok kötelező fizetnivalójuk van, elég ha csak a rezsire gondolunk. A direktor elmondta, a város által nyújtott támogatás nominális értékét tekintve nem változott. Mindenképpen takarékoskodniuk kell, de reméli, hogy plusz forrásokat is ki tudnak lobbizni a nemzeti színházak.

Nyitány gála

A Szegedi Nemzeti Színház az új, 131. évadát a hagyományokhoz híven Nyitány gálával ünnepli. Az előadás szeptember 6-án, pénteken 19 órakor kezdődik a nagyszínházban.

Ahogy már beszámoltunk róla

14 bemutatóval

készül a 131. évadra a Szegedi Nemzeti Színház. „Olyan évadot állítottunk össze, amely gazdagságában és a megvalósítás színvonalában sem fogja azt tükrözni, hogy nekünk takarékoskodnunk kell. Játszunk két balettet, és a gyermekeknek is két darabbal kedveskedünk, ezen felül három operát, míg a drámatagozat hat új bemutatóval készül az évadra. A szerzők között nagyjából fele-fele arányban lesznek a magyarok és a külföldiek, különböző korokból válogatva” – tájékoztatott Gyüdi Sándor.

Bodolay Géza

, a drámai tagozat vezetője az évadnyitó társulati ülésen hangsúlyozta, a színház legnagyobb felelőssége az, hogy mit mutat be a középiskolásoknak, hiszen számukra az lesz életük meghatározó színházi élménye, amit ekkor látnak. „Ha ezt a mutatványos házat, amit az árvíz után felépítettek, fenn akarjuk tartani, akkor a kereskedelmi elhülyülő harcban nekünk nagyon kicsi esélyünk van, és ezt tudni kell”– szögezte le Bodolay, aki szerint a „mégis morál” jegyében csak az várható el az összes színházi embertől, hogy mindent megtesznek annak érekében, hogy érvényesen juttathassák el üzenetüket a nézőkhöz.

szinhaz_evadnyito01_gs

Egy új díjat is alapítottak, a Szegedi Nemzeti Színház Örökös Mestere címet hárman vehették át az évadnyitó társulati ülésen. Az elismeréssel kapcsolatban a főigazgató elmondta, a színházat nemcsak a művészek alkotják, és ahhoz, hogy egy-egy produkció jól működjön, nagyon sokak munkájára szükség van. A műszaki kollégák munkáját ismerik el ezzel a díjjal, melyet első alkalommal

Szepesi Ferencné, Nagy Mihály

és

Várszegi Ottó

vehetett át. A bérletek árusítása már

augusztusban elkezdődött

, különböző konstrukciókban összesen tizenhatféle bérletet kínál a közönségnek a színház, köztük tematikus zenés, gyerek- és diákbérletet, valamint premierekre, hétvégi vagy hétköznapi előadásokra szóló belépőket.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.