Kultúra

Nagy tetszéssel fogadták a szegedi színészeket a Thália Humorfesztiválon

Nagy tetszéssel fogadták a szegedi színészeket a Thália Humorfesztiválon

2013. február 5., kedd
Nagy tetszéssel fogadták a szegedi színészeket a Thália Humorfesztiválon

Február 4-én Petr Zelenka Hétköznapi őrületek című komédiájával szerepelt a Szegedi Nemzeti Színház a Thália Színház saját szervezésű seregszemléjén, a Thália Humorfesztiválon. A darab főszereplője, Pindroch Csaba elmondta, reméli, lesz még folytatás.

Az elmúlt évad vidám hangvételű színházi produkcióinak válogatását

Oláh András

rádiós műsorvezető és

Kárpáti Péter

író-dramaturg végezte el a fesztiválra.

Petr maradna

A múlt pénteken és szombaton még a szegedi deszkákon lépett fel a Hétköznapi őrületekben

Pindroch Csaba

. Lehet, hogy a hétvégi előadás az utolsó volt, bár a színész reméli, hogy nem tűnik még el a darab a teátrumból. „Nagyon fájna a szívem, ha ez lett volna az utolsó előadás, bár a Vidor Fesztiválra is van egy ’meghívásgyanúnk’. Az egyik szemem tehát ezért sírt, a másik pedig örült, hogy egy ilyen nagyszerű munkában vehettem megint részt” – így a színművész.

„Elképesztően” jó volt

A pesti bemutatóról elmondta: „elképesztően jól sikerült”. „Az igazi terepe ennek az előadásnak mégis Szeged és a szegedi értő közönség – nem hízelgésből mondom, tényleg így gondolom” – tette hozzá Pindroch. A jó visszajelzések ellenére ugyanis úgy érzi, nem a közönségével találkozott a darab a humorfesztiválon. Igaz, hogy a Hétköznapi őrületek számos részén jót lehet nevetni, de ettől még véresen komoly társadalomkritikát fogalmaz meg – hangsúlyozta a színművész. „Az anyámmal játszódó jelenet Gizi és az én számomra is színháztörténeti jelentőségű, tegnap kicsit zavaró volt, hogy ebbe is belenevetett a közönség, mintha rájuk szóltak volna, hogy ez egy humorfesztivál, és nevetni kell mindenen” – fejtegette. Mindezek ellenére úgy fogalmazott, nagyon vevő publikumuk volt aznap este, szép kört futott az előadás. Hozzátette, volt bennük drukk, de jót tett a budapesti bemutatónak a február elsejei és másodikai duplaelőadás. Pindroch azt is elmondta,

Gyüdi Sándor

direktor segített neki abban, hogy Szegeden, a Forrás Hotelben pihenhessen, készülhessen az előadásokra a családja körében – nagyon jól érezték itt magukat.

A miénk

A színművész arról is beszélt, Szegeden olyan visszajáró vendégeik voltak, akik – nem túlzás – ötször, hatszor vagy akár nyolcszor is látták az előadást, és bevallása szerint minden kollégája igazán szívből szereti a kortárs cseh szerző darabját. Hogy mi a siker titka? „Ez a történet a miénk. Petr Zelenka velem egyidős, a történet abszolút közép-európai, nagyon közel áll hozzánk” – magyarázta Pindroch Csaba. A darab visszaadja mindazt, ami ebben a blokkban lejátszódott húsz évvel ezelőtt, illetve azóta. Nemcsak a korhangulatról fest rendkívül hiteles és szatirikus képet, hanem teljesen őszintén beszél a magányról is, amit a főszereplő Petr él meg – folytatta a színész. A szerelmi csalódás, a vágyódás, az, hogy mindenki megőrül körülöttünk, apa-fiú, anya-fiú és baráti viszonyok – ez mind benne van a Hétköznapi őrületekben. „Gyűlölöm a darabokban a csúnya beszédet, de itt egyáltalán nem zavar és a nézőt sem irritálta, a nemi utalások is inkább mosolyra fakasztanak. Nem véletlen, hogy Zelenka ezzel a darabbal minden létező díjat megnyert, Hamvai Kornél pedig kitűnően fordította magyarra” – összegzett Pindroch.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.