Kultúra

A könyvtárban köszöntötték a 80 éves Karikó Terézt + FOTÓK

A könyvtárban köszöntötték a 80 éves Karikó Terézt + FOTÓK

2012. március 30., péntek
A könyvtárban köszöntötték a 80 éves Karikó Terézt + FOTÓK

Március 31-én tölti be 80. életévét Karikó Teréz Liszt-díjas operaénekes, a szegedi operajátszás történetének legjelentősebb drámai szopránja, a Szegedi Nemzeti Színház Örökös tagja, ma is aktív énekmestere. A művészt péntek délután a Somogyi-könyvtárban rendezett születésnapi ünnepségen köszöntötték.

Karikó Teréz

élménybeszámolóival, fotóival átszőtt időutazásra hívjuk a közönséget, az ő pályáján át egyben bepillanthatást nyerhetünk a 20. század második felének operatörténetébe - mondta el bevezetőjében

Sikaláné Sánta Ildikó

, a Somogyi-könyvtár igazgatóhelyettese. Hozzátette: olyan művészt köszöntenek, akinek életében a főszerepet a színház, az előadások és a közönség szeretete jelentette. Végül az igazgatóhelyettes bejelentette: Karikó Teréz a Somogyi-könyvtár gyűjteményének adományozta a Vaszy-időszakban készült hangfelvételei digitális másolatát. A bevezető szavak után

Gyüdi Sándor

, a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatója, és

Vajda Júlia

operaénekes mint házigazdák kalauzolták végig a gazdag életpályán a közönséget, a szegedi teátrum társulatának közreműködésével. "Édesanyámnak gyönyörű hangja volt, de csak templomban énekelhetett, a család nem engedte" - emlékezett vissza Karikó Teréz, akinek felmenői között irodalmárokat és festőket találunk. A művésznő azt is elmondta, gyerekkora óta szerette a zenét, akkor volt boldog, ha muzsikát hallhatott és énekelhetett. Szívesen emlékszik gyerekkorából arra, mikor az egyik óbudai utcán egy verklissel találkozott, és mivel élvezte, hogy énekelhet, végigjárta vele a városrészt. Édesapja nem örült a kintornásszal történt kalandnak, lányát jogásznak vagy orvosnak szánta. Karikó Teréznek mégis egyenes út jutott a művészvilágba, mondhatni az utcáról bejőve, könnyedén felvették a zeneművészetire Szegeden, majd hamarosan egy ösztöndíjjal Rómában találta magát.

Vaszy kezei alatt

Természetesen sok csábítás érte más jelentős társulatoktól, külföldről is, de direktora féltékenyen őrizte; állítólag arra is volt példa, hogy Vaszy politikai szálakat mozgatva megakadályozta, hogy énekesnője útlevelet kapjon, mert attól félt, nyugatra szerződik. Így Karikó Teréz a szegedi opera tagja maradt és csak jóval később, a hetvenes évek második felében indult külföldi karrierje, t. k. nagysikerű koncertekkel bejárta Észak- és Dél-Amerikát - derült ki a Szegedi Nemzeti Színház sajtóközleményéből.

A fővárosi lányt zeneakadémiai diplomája megszerzésekor, 1960-ban szerződtette a legendás szegedi operaigazgató,

Vaszy Viktor

. A kiváló karmester jó érzékkel választotta ki fiatal énekeseit, akiknek fejlődését nagy tapasztalattal egyengette, hogy tehetségük maximálisan kibontakozhasson, majd rájuk építette a budapesti Operaházéval vetekedő színvonalú szegedi operajátszást. Karikó Teréz Vaszy második szegedi korszakának meghatározó drámai szopránjává vált. Már komoly főszerepekben (Tatjána, Desdemona) történt debütálásakor kirobbanó sikert aratott, a következő években

Verdi, Puccini

és

Wagner

hősnőinek alakításával szerzett hírnevet. Művészetét az akkoriban rendszeres rádiós opera-közvetítések révén hamar megismerte az egész ország. Mindössze öt éve volt a pályán, mikor művészetét Liszt-díjjal ismerték el.

Örökös tag

A koncertpódiumon dalénekesként és oratórium-szólistaként egyaránt elismert volt. Az Állami Operaházban, illetve az Erkel Színházban is számos főszerepben láthatta és ünnepelhette a főváros közönsége. Számos helyi és országos kitüntetés birtokosa, melyek közül a legutóbbi a Magyar Köztársasági Érdemkereszt, melyet 2010-ben vehetett át. 1992 óta – immár húsz esztendeje – Örökös tagja a Szegedi Nemzeti Színháznak, hosszú és nagysikerű pályája egyetlen társulatának. Esetében ez nem csupán kitüntető cím, hiszen ma is aktív: énekmesterként fiatal énekeseknek, színészeknek adja át tudását, tapasztalatait. A társulat a születésnapon Karikó Teréz egykori legendás alakítása, a Pillangókisasszony szombati előadása kezdetén, a közönség előtt köszönti a művésznőt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.