Aki Szegeden és környékén szeretett volna a népi gasztronómia élvezetének hódolni, nem volt könnyű dolga. Tápén a tarhonya, míg Röszkén a töltöttkáposzta körül forgott a világ. Homoki Nagy István felejthetetlen filmjének címét kölcsönözve ezúttal nem Gyöngyvirágtól lombhullásig, hanem tarhonyától káposztáig tartott a nap. Míg Tápén közel húsz bográcsban főtt a sokféle étek, melyekben csak a tarhonya volt közös, addig Röszkén majd’ ötven szakácscsapat sürgölődött a zománcos és vasbográcsok, a fatüzelés és a gázpörzsölők lángja körül. A szegedi városrészben – mely gyékényszatyráról is nevezetes – elsősorban a környékbeliek gyűltek össze tarhonyás étkeket remekelni, addig az ország déli kapujának is nevezhető határtelepülésre, Röszkére Komáromból, Horgosról, de még Szilvásváradról és Romániából is érkeztek a káposzta nagy tudorai. A két eseményről szóló beszámolóinkat, riportjainkat a hét végén olvashatják portálunkon.