Kultúra

A kölyök és A makrancos hölgy a Szegedi Nemzeti Színházban + FOTÓK

A kölyök és A makrancos hölgy a Szegedi Nemzeti Színházban + FOTÓK

2011. január 25., kedd
A kölyök és A makrancos hölgy a Szegedi Nemzeti Színházban + FOTÓK
Decemberben 43 előadást láthatott a szegedi nagyérdemű, januárban 60 programnak ad helyet a teátrum két épülete, ebből 52 színházi előadás, 8 pedig hangverseny. Februárban a kölyök című, Chaplin emlékét megidéző musicalt és Shakespeare A makrancos hölgy című vígjátékát mutatja be a Szegedi Nemzeti Színház.Gyüdi Sándor főigazgató a keddi sajtótájékoztatón elmondta: a Szegedi Nemzeti Színház 2009 után - amikor a korábbi esztendőhöz képest 31 százalékkal emelkedett a fizető nézők száma - tavaly tovább tudta javítani ezt a mutatót, az előző évnél háromezerrel többen, összesen 107 ezren váltottak jegyet valamelyik előadásra, mindezt úgy, hogy a gyerekelőadások nagyobb hányada a 2011-es évre koncentrálódik majd. Decemberben 43 előadást láthatott a szegedi nagyérdemű, januárban 60 programnak ad helyet a teátrum két épülete, ebből 52 színházi előadás, 8 pedig hangverseny.

Őszintét, nagyot

A sajtótájékoztatón részt vett Pozsgai Zsolt író és rendező. A kölyök ősbemutatója csaknem húsz éve volt a fővárosi Arizona Színházban, s azóta több helyütt is játszották itthon és külföldön is - mondta Pozsgai, aki a darab szövegkönyvének írója és a szegedi előadás rendezője is. A darab története a klasszikus némafilmre épül, de több is annál, hiszen megjelenik benne Chaplin életének egy tragikus eleme: a híres színész első gyermekét kétnapos korában elveszítette, s alakját ebben a filmben, a vásznon igyekezett újra teremteni - fogalmazott a rendező. A február 18-tól látható előadás a rendező megfogalmazása szerint "őszintét és nagyot szeretne adni". "Nem próbáljuk megúszni a zenés műfaj álcája mögé bújva" - tette hozzá Pozsgai. A darab koreográfiáját a hazai kortárs táncművészet jeles alakja, Fejes Kitty készítette, a jelmezeket Papp Janó, a díszletet Csík György álmodta a színpadra. A darabban felhangzó zenés részek szerzője az a Nagy Tibor, aki Száguldás, Porsche, szerelmet, a Táncoló fekete lakkcipőket vagy az Ez majdnem szerelem voltot is jegyzi. Chaplin csavargó bőrébe búj alakját Gömöri Krisztián játssza, a tizenéves fiú, Jacky szerepében pedig Szegfű Andrást és Bindics Botondot láthatja majd a közönség. A gyermekszereplőkről Pozsgai Zsolt elmondta, mindkét ifjú színészben megvan az őserő, sőt "pofátlanság", hogy nem érdekli őket, ki nézi a darabot, felszabadultan, ösztönösen táncolnak és énekelnek a színpadon. Pozsgai családi színházat rendez, a darab ugyan elsősorban felnőtteknek szól, de egy gyerek szemüvegén láttatja a cselekményt, így 6 éves kortól a legfiatalabbak is élvezhetik.

Klasszikus, "nagyruhás" előadásban jön A makrancos hölgy

A Szegedi Nemzeti Színház törekszik arra, hogy bemutassa a drámairodalom klasszikus értékeit, az idei évad műsorán is szerepelnek Moliére- és Csehov-művek, február 25-én pedig Shakespeare A makrancos hölgy című vígjátékának premierje lesz a Nagyszínházban, Kolos István rendezésében. A gazdag kereskedő idősebb lányának megszelídítésére vállalkozó Petruchiót alakító Borovics Tamás szerint a darab azt mutatja meg a közönségnek hol viccesen, hol komolyan, hogy miként csiszolódik egymáshoz egy férfi és egy nő. A Katát játszó Danis Lídia klasszikus előadást ígért a nézőknek modern színészekkel. A bemutatót az OTP Bank is támogatja, a színházzal a jó tanulmányi eredménnyel rendelkező hátrányos helyzetű gyermekeket jegyekkel ajándékozzák meg.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.