Kultúra

Örök emléket állítottak Gregor Józsefnek

Örök emléket állítottak Gregor Józsefnek

2010. augusztus 9., hétfő
Örök emléket állítottak Gregor Józsefnek

Édesapját idézi meg Gregor Bernadettnek az a mellszobor, melyet a 2006-ban elhunyt Kossuth-díjas operaénekes emlékére állítottak a szegedi Nemzeti Pantheonban. Bánvölgyi László szobrászművész alkotása Gregor József utolsó szerepének helyszínétől, a Dóm téri színpadtól száz méterre állít örök emléket a napfény városa díszpolgárának.

Több száz emlékező gyűlt össze vasárnap délután a Dóm téren Gregor József bronz mellszobrának avatására. A Kossuth- és Liszt-díjas basszista, érdemes és kiváló művész augusztus nyolcadikán lett volna hetven éves. Szegeden 1964-től dolgozott a Szegedi Nemzeti Színházban, ahol a legendás karmester, Vaszy Viktor színházigazgató figyelt fel tehetségére, és biztatta, hogy képezze hangját. Első szerepe Szegeden A varázsfuvolából Sarastro volt. Egészen 1987-ig volt a színháza magánénekese, később – fővárosi és vidéki szerződések után – 1989-től 1991-ig a szegedi színház operatagozatának igazgatója is volt. Gregor József több mint száz lemezt készített, több ezer hangversenyen és operaelőadásban működöt közre, a világ számos híres színpadán kápráztatta el a közönséget. Mindeközben tősgyökeres szegedi maradt. A művész hetvenedik születésnapjára felavatott mellszobrot megkoszorúzták a művésztársakon, tisztelőkön és barátokon kívül az operaénekes nevét viselő újszegedi iskola diákjai is. A városháza Muzsikáló Udvarán pedig emlékkoncerttel tisztelegtek a művész emléke előtt, amelyen lánya, Gregor Bernadett egy duettet is énekelt édesapjával, akit a technika segítségével idéztek meg.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.