Kultúra

34 százalékkal rövidítik meg a független színházakat

34 százalékkal rövidítik meg a független színházakat

2010. július 28., szerda
34 százalékkal rövidítik meg a független színházakat
Ahogy korábban megírtuk, miniszteri aláírásra vártak az Előadó-művészeti Törvény VI-os kategóriájába sorolt, független színházak. Az Index információi szerint egyelőre csak annyit lehet tudni, hogy fűnyíróelven vonnak el 34 százaléknyi támogatást az érintett társulatokról. Összesen viszont tizenegymilliárddal kap kevesebbet a kultúra, hogy mely területek húzzák még a rövidebbet, egyelőre nem tudni.

Tizenegymilliárd forintot kell zárolnia a Nemzetierőforrás-minisztériumnak, tudta meg a hírportál Kálnoki-Gyöngyössy Márton helyettes államtitkártól. Az is kiderült, hogy a minisztérium alá rendelt területeket – az egészségügyet, oktatást, kultúrát – nagyságuk arányában érintik a zárolások. Nem részletezték ugyanakkor, hogy miben mérik az adott terület nagyságát. A minisztérium csak azokat a kifizetéseket zárolja, ahol a döntési folyamatok még nyitva vannak. A már teljesített szerződéseknél fizet a tárca. A független színházak esetében a minisztérium hosszas hallgatás után eleinte csak annyit árult el, hogy jelenleg a kormányhatározatban rögzített százhúszmilliárd forint rájuk eső részének zárolása zajlik. Kedden jelentették be, hogy a független színházak megkapják a nekik járó támogatás 66 százalékát. A helyettes államtitkár az Indexnek úgy nyilatkozott, hogy a társulatoktól egységesen, fűnyíróelv alapján vonnak el 34 százaléknyi támogatást, mivel nem akarnak feszültséget szítani. Szegedet tekintve a döntés érinti a Szegedi Kortárs Balettet, a Szegedi Pinceszínházat, a Focus Műhelyt, a Metanoia Artopédiát és a MASZK Egyesület is.

További részletek az Indexen.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.