Kultúra

Ivanov – a Katona vedégjátéka a Kisszínházban + HANG

Ivanov – a Katona vedégjátéka a Kisszínházban + HANG

2010. május 3., hétfő
Ivanov – a Katona vedégjátéka a Kisszínházban + HANG

A budapesti Katona József Színház vendégjátékát láthatja a Kisszínházban május 4-én a szegedi nagyérdemű: Csehov Ivanovja érkezik a szegedi deszkákra Ascher Tamás rendezésében. A sokat próbált és nemzetközi sikert elért darab rendezője Csehov világát a hatvanas évekbe helyezi.

A Katona József Színháznak szerencséje van a Csehov-darabokkal, és a nagy sikerek között szerepel jó néhány előadás, mindenekelőtt a szintén

Ascher Tamás

által rendezett Három nővér 25 éve debütált a Katonában, nyolc évig volt műsoron. Húsz éve a Platonovot rendezte

Balkay Gézával

, ami öt évig ment - mind a két darabbal turnéztak szerte Európában. Egy Cseresznyéskert előadást

Zsámbéki Gábor

rendezésében láthatott a közönség, a 2004-ben bemutatott Ivanov pedig immár a negyedik Csehov-produkció a színház fennállása óta, Ascher Tamásnak pedig a harmadik Csehov-darabja a Katonában. Ezt is nagyon szeretik a nézők, fesztiválokon is nagy sikerrel fogadták. A nemzetközi siker sem maradt el: Párizs, New York, Dublin, Róma és Bogota is látta a darabot. "Ennek az előadásnak az a különlegessége, hogy nem a saját korában játszatja a 120 éves darabot. Nem a jól ismert Csehov-miliőt kapjuk a színpadon, ami általában egy vidéki, természeti közeg" - magyarázza a rendező. "A darabot a '60-as, '70-es évek világába helyeztem bele, a kép, a látvány, a kellékek és maga az előadásmód is mind arról vallanak, hogy

Csehov

Ivanovról szóló története tökéletesen működik akkor is, ha egy hozzánk közelebb álló miliőbe helyezzük. A változtatás oka az volt, hogy úgy éreztem, ahhoz a mélységes keserűséghez és egyben kaján humorhoz képest, amivel szemléli Csehov az életet és alakjait, túl enyhe és túl barátságos lenne az eredeti környezet. Abból a kínzó és jól ismert világból akartam látványt hozni, ami mindannyiunk közügye volt az utolsó harminc-negyven évben. Ennek a kisszerűsége, a fájdalmas elhanyagoltsága és a fantáziátlansága az, ami mindannyiunkat úgy kínoz - a darab szereplőit is" - így a Ascher Tamás. A rendező azt is elmondta, az öt évvel ezelőtti bemutató óta jelentősen "beért" a darab, a színészek öt évvel idősebben még sokkal jobban játszanak, mint az első bemutatón. Az első előadáshoz képest a női szerepek cserélődtek, de a mostani második női szereposztás is évek óta nagyszerűen helytáll:

Csoma Judit, Jordán Adél

, illetve

Tóth Ildikó

látható a színpadon. A fontosabb férfi szerepekben:

Fekete Ernő, Máté Gábor, Bezerédi Zoltán, Nagy Ervin

és

Rajkai Zoltán

.

Hallgassa meg az Ascher Tamás rendezővel telefonon készített hanganyagunkat!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.