Kultúra

David Alagna-világpremierrel indul a Mezzo-operaverseny döntője

David Alagna-világpremierrel indul a Mezzo-operaverseny döntője

2009. november 3., kedd
David Alagna-világpremierrel indul a Mezzo-operaverseny döntője

David Alagna Egy halálraítélt utolsó napja című művének világpremierjével, a Debreceni Csokonai Színház előadásával indul a Mezzo-operaverseny döntője Szegeden. A kedd esti bemutató előtt a szerző és Nadine Duffaut rendező részvételével tartottak közönségtalálkozót a Reök-palotában.

A darab annyiban kortárs opera, hogy

David Alagna

élő szerző, a mű azonban mindazoknak tetszeni fog, akik kedvelik

Puccini

vagy

Verdi

világát - fogalmazott

Nadine Duffaut

, a magát inkább zenésznek valló rendező a közönségtalálkozón. A művész elmondta, örömmel dolgozott a debreceni társulattal és a versenyszerepeket játszó énekesekkel, mert mindenkinek az volt a célja, hogy a lehető legjobb produkciót hozzák létre. A darabban az operaverseny három versenyzője lép föl: Le Condamné, a férfi halálraítélt szerepét

Nyári Zoltán

alakítja, a női halálraítéltet, La condamnée-t a dél-afrikai születésű amerikai szoprán,

Donita Volkwijn

énekli, latorként, Le Friauche szerpében pedig

Chul Jun Kim

dél-koreai basszbaritont láthatja-hallhatja a közönség. David Alagna a közönségtalálkozón elmondta, hogy a

Victor Hugo

azonos című regénye nyomán született mű szövegkönyvét fivéreivel,

Fredericóval

és a világhírű tenorral,

Roberto Alagnával

együtt készítették. A zeneszerző azt is elárulta, hogy a darab főszerepét, a férfi halálraítélt alakját testvérére, Robertóra szabta. Victor Hugo romantikus műve naplószerűen mutatja be egy kivégzésére váró férfi utolsó huszonnégy óráját. David Alagna - ahogy fogalmazott - a halálbüntetés kérdését igyekezett még inkább megragadni úgy, hogy megteremtette La condamnée a regényben nem szereplő alakját is, ráadásul az ő történetét egy másik idősíkba, a XXI. századba helyezte. Az opera 2007-ben készült el, Franciaországban egy koncertszerű előadáson már elénekelték, színpadi műként azonban Nadine Duffaut rendezésében láthatja először a közönség. Az áprilisban kezdődött operaverseny döntőjében összesen öt produkciót mutatnak be, az eredményhirdetés november 17-én lesz a Szegedi Nemzeti Színházban. A megmérettetésen 41 országból több mint háromszáznyolcvanan indultak, a döntőbe tizennégyen jutottak, s közülük választja ki a New York-i Metropolitan Opera rendezője,

Fabrizio Melano

vezette zsűri a végső győzteseket. Az eredményhirdetésen adják át a legjobb produkciónak, valamint a legjobb férfi és női énekesnek járó közönségdíjat is, amelyeket az előadásokat a helyszínen, illetve a televízióban követő nézők szavazatai alapján ítélnek oda.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.