Kultúra

Ariadné Naxosban a Mezzo-operaverseny döntőjében

Ariadné Naxosban a Mezzo-operaverseny döntőjében

2009. november 6., péntek
Ariadné Naxosban a Mezzo-operaverseny döntőjében

Richard Strauss Ariadné Naxosban című művét mutatja be a gdanski Balti Opera a Mezzo-operafesztivál második versenyprodukciójaként pénteken a Szegedi Nemzeti Színházban. Marek Weiss rendező, a gdanski operaház igazgatója, az előadás előtt a Reök-palotában találkozott a közönséggel.

Az 1916-ban íródott mű aktuális kérdésről, a "gyorsételhez" hasonlóan fogyasztott kultúra és az értékeket felmutató "magas" kultúra mai is zajló harcáról szól - mondta

Marek Weiss

rendező a közönségtalálkozón. Hozzátette: a történet szerint egy nagyon gazdag úr megrendel két darabot, egy operát és annak egy bohózat változatát, majd azt kéri, hogy a műveket együtt adják elő, s nincs tekintettel a két műfaj közötti kibékíthetetlen ellentétre. A második részben, a tulajdonképpeni operában szeretnék bemutatni, hogy az Ariadné és a mögötte álló komponista képviselte értékek szentek, s végül győzedelmeskednek - mutatott rá Marek Weiss. Az operában két versenyző lép föl:

Ariana Chris

kanadai mezzoszoprán a komponista,

Patrick Bladek

francia tenor pedig Bachus szerepét alakítja. A középdöntőben Zerbinetta szerepére a szegedi koloratúr-szopránt,

Rácz Ritát

is kiválasztották, ám a magyar énekes betegség miatt kénytelen volt visszalépni a versenytől. A gdanski Balti Operát is igazgató művész szerint az elmúlt években teljesen meg kellett újítani az operajátszást, mert a hagyományos előadásmód már "elviselhetetlen volt". A színháznak mint élő műfajnak meg kell találnia a harmóniát a mával, és modern módon kell előadnia a sokak által szeretett zeneműveket - hangsúlyozta. Az opera nem kerülhet múzeumba, nem lehet csak az idősek műfaja, el kell érni, hogy a fiatalok is bemenjenek a színházakba, s lássák, hogy az opera gyönyörű dolog - fűzte hozzá. Az áprilisban kezdődött operaverseny döntőjében összesen öt produkciót mutatnak be, az eredményhirdetés november 17-én lesz a Szegedi Nemzeti Színházban. A megmérettetésen 41 országból több mint háromszáznyolcvanan indultak, a döntőbe tizennégyen jutottak, s közülük választja ki a New York-i Metropolitan Opera rendezője,

Fabrizio Melano

vezette zsűri a végső győzteseket. Az eredményhirdetésen adják át a legjobb produkciónak, valamint a legjobb férfi és női énekesnek járó közönségdíjat is, amelyeket az előadásokat a helyszínen, illetve a televízióban követő nézők szavazatai alapján ítélnek oda.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.