Kultúra

Folynak a Mezzo Operaverseny meghallgatásai - a döntő ismét Szegeden, 2009. november!

Folynak a Mezzo Operaverseny meghallgatásai - a döntő ismét Szegeden, 2009. november!

2009. április 12., vasárnap
Folynak a Mezzo Operaverseny meghallgatásai - a döntő ismét Szegeden, 2009. november!

Budapesten szerdától szombatig tartják a válogatást az Operaverseny és Fesztivál a Mezzo Televízióval elnevezésű esemény 2009-es versenyszerepeire - közölték a szervezők az MTI-vel. A második alkalommal tartandó versenyre öt operaház öt premierjére hirdették meg a szerepeket, művenként hármat.

New York-ban már lezárult, Gdanskban pedig a múlt héten kezdődött a válogatás. Budapest után az operaénekesek Párizsban, az Opéra Bastille-ban április 20. és 22. között, végül a norvégiai Bergenben, a Den Nye Operában április 26. és 28. között próbálhatnak szerencsét. New York-ban a nagyrészt az Egyesült Államok területéről érkezett versenyzők meghallgatásaira március végén kevés volt a kijelölt három nap: a hivatalos meghallgatási időszakot két pótnappal kellett megtoldania a Dicapo Operaház szervezőinek. Az amerikai dalszínház

Tobias Picker

Emmeline című darabját mutatja be Alföldi Róbert rendezésében, a zsűrizésben az opera igazgatója mellett a darab szerzője is részt vett. Három új operaház csatlakozott idén a versenysorozathoz, a döntőnek azonban változatlanul a Szegedi Nemzeti Színház ad helyet 2009 novemberében, ahol két produkció zenekari kíséretét ismét a Pannon Filharmonikus Zenekar látja majd el. A debreceni Csokonai Színház, az ostravai Morva-Sziléziai Nemzeti Színház és a svájci Théatre Bienne Soleure "újonc" a bevált partnerek, a gdanski Opera Baltycka és a New Yorki Dicapo Opera mellett. A debreceni Csokonai Színház David Alagna Egy halálraítélt utolsó napja című darabját mutatja be Nadine Duffaut rendezésében. A zeneszerző jó nevű rendező és híres a tenorista, Roberto Alagna fivére. A gdanski Opera Baltycka Richard Strauss Ariadné Naxosban című művét tűzi műsorra. A 2008-as versenyben az ő produkciójuk (Britten: Lukrécia meggyalázása) főszereplője, a horvát Janja Vuletic nyerte a legjobb énekesnő díját. A Théatre Bienne Soleur két egyfelvonásossal debütál a versenyben:

Ravel

Pásztoróra és Martinu Alexandre bis című darabjával, amelyeket

Bagó Bertalan

rendez. A színész-rendező az operaműfajban lesz debütáns. A Morva-Sziléziai Nemzeti Színház

Marco

Tutino operáját fogja játszani, a Vita című mű a Milánói Scala premierje után először Ostravában hangzik el a zeneigazgató,

Oliver von Dohnányi

vezényletével. A darabot

Telihay Péter

rendezi.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.