Kultúra

Színházi tavasz – José Cura ismét Szegeden

Színházi tavasz – José Cura ismét Szegeden

2009. február 24., kedd
Színházi tavasz – José Cura ismét Szegeden

A színház vezetése kedd reggel sajtótájékoztató keretében bemutatta a márciusi műsorkínálatot. A táncos és zene szekció két felújítással, A csodálatos mandarin táncjátékkal, A kékszakállú herceg vára című operával és egy különleges operettel, a Kalózkalanddal készül. A prózai tagozat egy Shakespeare-művet, a Tévedések komédiát állítja színpadra. Áprilisban két Tosca előadás keretében pedig ismét a színház vendége lesz José Cura a világhírű argentin születésű operaénekes.

„A Tavasz az országos politikára most jellemző megszorító csomagok helyett a színházba a szeretet csomagjaival érkezik" - mondta el bevezetőjében

Nagy László

ügyvezető igazgató utalva arra, hogy márciustól a színház weblapján és a helyi médiában folyamatosan közzéteszik majd a különböző akciókat, mellyel a nehéz gazdasági helyzetben is próbálnak segíteni az embereknek, elérhető közelségbe hozni a kultúrát.

Gyüdi Sándor

, a színház főigazgatója a két Bartók-mű kapcsán kiemelte, hogy A kékszakállú herceg várával a darab szövegírója, Balázs Béla születésének 125., halálának pedig a 60. évfordulójára is emlékezünk. A Tévedések komédiájával kapcsolatban

Bodolay Géza

, a prózai tagozat vezetője először a címváltoztatást okát magyarázta, ami, mint mondta nem is változtatás, hiszen a fordítók az angol „comedy" szót értelmezték vígjátéknak, és innen a Shakespeare korai időszakából származó mű eredeti magyar címe is, a Tévedések vígjátéka. Bodolay azért is tartotta fontosnak a darab bemutatását, mert egy színház nem engedheti meg magának azt a luxust, hogy tavasszal mindössze egy bemutatót tartson. A tagozatvető szerint ez egy rendkívül érdekes komédia, mely azt a nagyon vicces, keserédes helyzetet mutatja be, mikor rádöbbenünk, hogy valójában nem is azok vagyunk, akiknek gondoltuk magunkat.

A Kalózaland - melyből a két főszerepet alakító művész,

László Boldizsár

és

Kónya Krisztina

énekeltek egy részletet -

Arthur Sullivan

1979-ben született operettje, mely érdekes, humoros nyelvezetével, zenei világával igazi operaparódia.

Webber,

a híres musicalszerző sokat merített e műből, így érzékelhető talán, hogy micsoda zenei csemegében lesz része annak, aki jegyet vált az előadások valamelyikére. Gyüdi Sándor a programok ismertetése után kiemelt még két eseményt. A március 15-i városi ünnepséget, ahol a színház művészei a Klauzál téren színes ünnepséget tartanak majd, illetve a Dómban,

Vaszy Viktor

, a szegedi színház egykori legendás igazgatójának emlékére előadott

Mozart

rekviemjét március 26-án. A direktor a sajtótájékoztató végén jelentette be

José Cura

vendégjátékát április 28. és 30-án, aki idén csak Szegeden énekel operaeladásban. A legdrágább jegyár tizennégyezer, a legolcsóbb pedig hatezerötszáz forint.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.