Kultúra

Mátyás király udvartartása a Somogyi-könyvtárban

Mátyás király udvartartása a Somogyi-könyvtárban

2008. december 11., csütörtök
Mátyás király udvartartása a Somogyi-könyvtárban

Fotók: Gémes Sándor

Lassan búcsúzik a Reneszánsz Év, melyen egyúttal Mátyás király trónra lépésének 550. évfordulójára is emlékezhettünk. Ehhez a témához kínál egy nem mindennapi élményt a Somogyi-könyvtárban december 8-án nyílt Reneszánsz Panoptikum, mely Mátyás király udvarából villant fel jeleneteket.

A 2008-as év lehetőséget nyújt a kulturális és társadalmi élet megújítására is, hogy bemutassuk, ebben az időszakban,

Mátyás

korában mi magyarok művészeti, tudományos és kulturális vezető nagyhatalom voltunk.

Galeotto Marzio

, a kor nagy krónikása beszámolt arról, hogy ha valaki látni akarta Európát, elég volt eljönnie Budára, mert itt megtalálhatott mindent, ami értékes volt - olvasható a CodeEx címet viselő kiállítás ismertetőjében.

Kulturmisszió

Az állandó kiállításon olyan nagy történelmi alakok élethű másával találkozhatunk, mint

Leonardo da Vinci, Janus Pannonius, Kinizsi Pál, Galeotto Marzio,

vagy éppen

Beatrix

királyné. Mindez másfél év munkája - kezd mesélni

Palotás Erika

, a panoptikum szervezője, ügyvezetője, aki elárulja, féléves kutatómunka előzte meg a műhelymunkát. A panoptikumot történelmileg hiteles ábrázolások alapján alkották meg. Azután is alaposan utánanéztek például, hogy ki ülhetett Mátyással egy asztalnál. Amely alaknak nem volt hiteles ábrázolása, arra híres személyiségeket kértek fel, így például a

Rippel

- és a

Lázár

-fivérek, vagy a BON-BON együttesből ismert

Szolnoki Péter

arca is feltűnik a viaszbábuk között. Az alakoknak rendkívüli élethűséget kölcsönöznek a precízen kidolgozott bőrredők, a figurák orvosi szemeket kaptak, és minden haj és szőrzet ló-, illetve szamárszőrből készült. Kézzel varrt ruhák, kézzel faragott bútorok - és a látvány mellett pontos történelmi leírások adnak útbaigazítást a látogatóknak. A kiállítás megtervezésében középkori történész szakértők vettek részt, az ábrázolásmódokat viselet- és irodalomtörténészek szakmai felügyeletével végezték, a kivitelezési munkákat szobrászok és jelmezruha-készítők, kalap- és parókakészítők segítették. „Ez egy kulturmisszió, mely a történelmi ismeretek átadására irányul" - mondja Palotás Erika. A szervező azt is elmondta, megváltozott a múzeumi piac, az emberek ma már nem annyira tárlókat szeretnének látni, hanem embereket, megjelenített kapcsolatrendszereket. Tudatosul-e bennünk történelmi tanulmányaink során, hogy Leonardo da Vinci és Mátyás király kortársak voltak? - a panoptikumban mindkettőjük viaszfiguráját megcsodálhatjuk.

Bővülő panoptikum

A szervezők célja a széles nagyközönség megszólítása az óvodásoktól egészen a felnőttekig. A tárlaton most öt képben 29 figura látható. Tervezik a kiállítási figurák bővítését is, a hatodik és hetedik jelenet „Beatrix gyermekkórusa" és az „Igazságszolgáltatás" címet fogja viselni, harmadik ütemtervként pedig a középkori budavári szakmák megjelenítését tűzik ki célul a fegyverkovácsoktól, pénzverőktől, a betűöntőkön, aranyműveseken át a borkorcsolyásokig és középkori gyógyítókig. A CodeEx reneszánsz kiállítás Budapestről indult, vándorútján Kiskunfélegyházára látogatott el elsőként. Második vidéki állomása Szeged, ahol

a Somogyi-könyvtárban

hétfő, kedd, szerda és pénteki napokon 9-19-ig, csütörtökön 13-19-ig, és szombati napon 10-16 óráig várják az érdeklődőket egészen január 22-ig. A belépőjegyek a Mátyás király 550 éve történt királlyá kiáltásának évfordulója alkalmából 550 Ft-ba kerülnek. Aki pedig még kalandosabbá akarja tenni az időutazását, tárlatvezetést is kérhet 1500 Ft ellenében. A csoportok így életkorukra, érettségükre szabva kapnak tájékoztatást. A következő állomások Gyula, azután Eger, majd 2010-ben a szervezők reményei szerint Pécs. Közben gondolkodnak a panoptikum végleges helyén, ezen tervek között például Mátyás visegrádi nyári rezidenciája szerepel. Részletes információk:

http://www.waxmuzeum.hu/

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.