Kultúra

Jubileum és teljes átalakulás a teátrumban

Jubileum és teljes átalakulás a teátrumban

2008. június 18., szerda
Jubileum és teljes átalakulás a teátrumban

Idén 125 éves a Szegedi Nemzeti Színház

Fotó: Gémes Sándor

Ma délelőtt a Szegedi Nemzeti Színház új vezetése a sajtó képviselői előtt mutatta be a társulat új tagjait, majd ismertette a 2008/2009-es évad előadásait. Gyüdi Sándor, a július 1-vel kinevezett főigazgató a strukturális változásokról is beszélt.

A köszöntő és az operatagozat új tagjának, Érsek Dórának áriája után a moderátor, Nagy László kommunikációs igazgató bemutatta a vezetőség tagjait. Az új főigazgató Gyüdi Sándor, munkáját Juronics Tamás művészeti vezető segíti majd. A prózai tagozatot Telihay Péter főrendező irányítja. A Szegedi Kortárs Balett - amelynek fenntartásáért továbbra is saját alapítványa felel - munkáját Pataki András balettigazgató koordinálja. A zenei szekciót Pál Tamás első karmester felügyeli. Az irodalmi vezető Almási-Tóth András lesz.

Polgármester a politikamentességről

A város és a színház együttműködéséről, a tervezett financiális és munkajogi változásokról bevezető beszédében Botka László polgármester beszélt. A város első embere arról tájékoztatta a jelenlévőket, hogy eleve rossz a színház fenntartását szabályozó törvény, hiszen majdnem ugyanazok a rendeletek vonatkoznak ezen intézményre is, mint egy iskolára. A város most törekszik arra, hogy a közalkalmazotti státuszokat folyamatosan csökkentse, felváltva azokat vállalkozói szerződésekkel. Idén 11 főnél fog ez így változni. Ugyanakkor Botka szólt arról is, hogy a tervezett költségvetésen túl még harmincmillió forint többlettámogatásban részesítik az intézményt. Ebből segítik a munkajogi átalakulások finanszírozását, az évforduló méltó ünneplését és a Mezzo Fesztivál megrendezését.

Botka garanciát vállalt arra, hogy ahogy eddig, úgy a jövőben sem fog a politika beszivárogni az idén 125 éves épület falai közé. Bizakodva tekintünk e kijelentés felé, mivel a polgármester elmondása szerint az ország legnagyobb költségvetésű vidéki teátrumának a jegybevételei mindössze az egynegyedét jelentik csak a büdzsének, a többit - tehát a működés 75 százalékát - a város teremti elő az adófizetők pénzéből.

Homályba vesző múlt - megújulás

Gyüdiék a színház arculatában is nagy változásokat ígérnek. Az új szervezeti és működési szabályzatot a színház vezetése dolgozza ki szeptemberre, ez új felelőségi rendszereket is tartalmaz majd, és hosszú távra meghatározza a műfaji arányokat is. Juronics Tamás arról beszélt, hogy egy nagyon igényes évadot sikerült összeállítaniuk, melyben az opera ismét fontos szerepet kapott, mintegy tizennégy előadás kötődik e műfajhoz. Szervezés alatt áll a stúdió- vagy szobaszínház, és kiemelt szerepet kap a beavató színház is, ahol még több középiskolást, egyetemi csoportot szeretnének megnyerni a színjátszásnak.

Telihay Péter kifejtette, hogy igyekeznek több kortárs darabot is bemutatni, hiszen ezekben a művekben a mindennapi életünk közvetlenebbül jelenik meg. A szerződtetésekkel kapcsolatban a főrendező elmondta, hogy szeretnének minél több diplomás művészt Szegedre csábítani, ami csak növelheti az intézmény színvonalát.

Összesen 27 produkció és 14 bemutató lesz az új évadban.

Új előadások és az új előadók

A nagyszínház prózai kínálata: Goldoni - Mohácsi: A kávéház, vígjáték; Shakespeare: A vihar, dráma. A zenés darabok és a balettelőadások tekintetében a következő műveket állítják színpadra: Puccini: Tosca, opera; Cilea: Adriana Lecouvreur, opera; Lendvay - Juronics: A mennyei város, balett-oratórium; Csajkovszkij - Juronics: Hattyúk tava, gyermekeknek; Verdi: Trubadúr, opera; Hoffmann - Kapecz - Gothár - Selmeczi: A diótörő, zenés családi mesejáték; Bartók: A kékszakállú herceg vára, opera; A csodálatos mandarin, balett; Gilbert - Sullivan: A kötelesség kalózai, operett; Verdi: Otelló, opera; Berlioz: Faust elkárhozása, opera.

A Kisszínház kínálata: Machiavelli: Mandragóra, vígjáték; A tudattalan, balett; Miller: Pillantás a hídról, dráma; Stephens: Pornográfia, színmű; Victor Hugo: Királyasszony lovagja (Ruy Blas), színmű; Mozart: Figaro házassága, opera; Ayckburn: Mr. A, mesejáték; Lőrinczy: Balta a fejbe, hisztérium.

A Mezzo Operaverseny és Fesztivál november 2. és 17. között a kőszínházba látogat.

A Szegedi Nemezeti Színház új tagjai: Barnák László, Egger Géza, Erdélyi Tímea, Horváth Illés, Poroszlay Kristóf, Schlanger András, Szikszai Rémusz, prózai tagozat. Érsek Dóra operaénekes, illetve négy táncos: Zsadon Flóra, Hajszán Kitti, Csetényi Vencel, Horváth Miklós Gergő.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.