Kultúra

Alternatív színházi fesztivál: metamorfózis

Alternatív színházi fesztivál: metamorfózis

2008. május 26., hétfő
Alternatív színházi fesztivál: metamorfózis

Zsinagóga, JATE Klub és a Csillag börtön

A régi zsinagóga kertjében tartott sajtótájékoztatót a Magyarországi Alternatív Színházi Központ Egyesület (MASZK) hétfőn délelőtt. A régió legnagyobb alternatív színjátszásával foglalkozó közösségének vezetői az idén július 23-27. közötti THEALTER fesztivál - amely még 1991-ben indult útjára - programjait és az egyesület arculatváltását ismertették.

Metamorphosis. Az idei év fesztiváljának sokat sejtető alcíme ez, hiszen a 2008-as év mind a MASZK Egyesület, mind pedig a THALTER fesztivál életében egyaránt az átváltozás éve. Többek között erről is beszélt portálunknak

Balog József

, a MASZK Egyesület elnöke, a THEALTER fesztivál művészeti vezetője.

Két új fesztiválrész

„Az idei esztendőben két nagyon fontos területen változtattunk. 2002 óta rendezzük meg az Alternatív és Független Színházak Szövetségével együtt a Szegedi Alternatív Színházi Szemlét (SZASZ). Úgy éreztük azonban, hogy az előválogatás és a zsűriztetés nem használt a fesztiválnak, ezért 2008-tól önállóan képzeljük el a szervezést (a SZASZ Debrecenbe költözik). De a metamorfózis a THEALTER struktúráját is érinti, hiszen a rendezvény két új fesztiválrésszel is bővül" - mondta el az egyesület elnöke, majd a mellette ülő két fiatal munkatársának adta át a szót.

Benkő Imola Orsolya

, a Maszkaland gyermek és ifjúsági program vezetője olyan eseményeket szervez július 23. és 27. között, ahol interaktív játszóház, alkotóműhely, zene és tánc, illetve gyermekelőadások szórakoztatják majd az ifjú, 10-17 éves korosztályt.

Külföldi fellépők is érkeznek

Czene Zoltán

, a Szegedi Egyetemi Színház rendezője pedig arról beszélt, hogy idén a JATE Klubban vehetnek majd részt az érdeklődők az első Ekisfeszt Akadémia rendezvényein, melynek része egy színházi kisesszé-írói pályázat is. Ami a THEALTER programjait illeti, a szervezők elmondták, hogy a MASZK menedzsmentjében három előadás készül.

Compagnie József Trefeli

: OOOrpheus,

Döbrei Dénes-Varga Henrietta

: Csend-ért, s a már ötödik éve rendszeresen fellépő Urbán András Társulata a Turbo Paradiso darabjával varázsol majd. A tervek szerint a vendégek közt szerepelhet Pintér Béla és Társulata,

Czeizel Gábor

rendezésében pedig színpadra kerül az Ádám, ÁDÁM és Ádám című produkció.

Menszátor Hérez Attila

egy monodrámát játszik majd, a Hetek Csoportja és az Aradi Kamarszínház Rudolf Hess Tízparancsolatával fogja visszhangozni néma csendjét a zsinagóga falai közt. Számos külföldi fellépő is megmutatja színpadi tudását, sőt, idén a Szegedi Fegyház és Börtön falai között is állni fog egy színpad. A szegedi származású

Anger Zsolt

rendezésében,

Pogány Judit

szereplésével a Pedig én jó anya voltam...című darabot mutatják be a Csillagban.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.