Közlekedés

Napirendre került a magyarcsanádi Szent Gellért híd

Napirendre került a magyarcsanádi Szent Gellért híd

2023. április 1., szombat
Napirendre került a magyarcsanádi Szent Gellért híd

Felcsillant a remény, hogy a Magyarcsanádnál újra lesz Maros-híd.

Bízom abban, hogy folytatódnak az egyeztetések, és néhány éven belül mégis csak megépülhet a Szent Gellért híd

nyilatkozta a Délmagyarnak Magyarcsanád polgármestere, Farkas János.

A magyar–román közlekedésfejlesztési bizottság legutóbbi ülésének a falu adott otthont. Mindkét delegációt rangos szakpolitikusok vezették: a magyar oldalról Thoroczkay Zsolt, az Építési és Közlekedési Minisztérium főosztályvezetője, míg román oldalról a Szállítási és Infrastrukturális minisztérium államtitkára, Adrian Foghis. A megvalósításhoz a román fél akarata ez idáig hiányzott, azonban most kifejezetten támogatólag beszéltek a magyarcsanádi híd ötletéről.

Eredetileg 2020-ra tervezték a hidat, azonban a román oldalon nem volt fogadókészség a közös beruházásra. Legutóbb 2019-ben került elő az ügy, mert a községben lakossági fórumot tartottak, de csak a magyar oldalt érintő, a hídhoz vezető utak esetleges építéséről. Az, hogy változóban van a román álláspont, tavaly nyáron már sejteni lehetett. Akkor Alin Nica, a Temes megyei tanács elnöke, valamint Péter Tamás temesvári magyar tiszteletbeli konzul találkozóján merült fel az elképzelés támogatása – kormányzati szinten azonban mostanáig nem lehetett róla hallani.

Magyarcsanád és Őscsanád csupán 3 és fél kilométerre fekszik egymástól, azonban jelenleg Kiszomboron át, mintegy 40 kilométeres kerülővel tehető meg az út. A kerülő azért is fájó a helybélieknek, mert nem volt így mindig. A régi híd pillérei máig emlékeztetnek erre, amelyet a világháború idején aknáztak alá, majd egy villámcsapás következtében robbant fel.

Magyarcsanád első emberének tudomása szerint a tervek az M43-astól a töltésig megvannak, a híd tervei viszont még hiányoznak. Ehhez kell a két ország együttműködése. Úgy informálták, félévente tartanak tanácskozást az ügyben. A következő szeptemberben Te­­mesváron lesz. Ott már munkacsoportok képviselik a két országot.

Ha így haladunk, az sem kizárt, hogy egy-két éven belül indul az építkezés

bizakodott a polgármester.

(via Délmagyar)

Borítókép: aradcsanad.blog.hu

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.