Közélet

KARIKÓ KATALIN NOBEL-DÍJAS

KARIKÓ KATALIN NOBEL-DÍJAS

2023. október 2., hétfő
KARIKÓ KATALIN NOBEL-DÍJAS

Karikó Katalin beírta magát a tudománytörténetbe. Szent-Györgyi Albert és Kertész Imre után a harmadik magyar állampolgár, aki megkapta a Nobel-díjat, ami a világ legrangosabb tudományos díjának minősül.

Az első Nobel-díjas magyar nő lett.

Karikó Katalint elöntötték az érzelmek, nagyon boldogan fogadta a díjat - ezt a Nobel Bizottság titkára, Thomas Perlmann osztotta meg.

Nem kizárólag a vakcina miatt kapta az elismerést a magyar biokémikus, hanem mert az mRNS-technológiának a széleskörű alapjait fektette le a gyógyszerészeti alkalmazások terén. Az új vakcinatípus alapjait és a tudományos áttörést az Ő kutatásai tették lehetővé.

Már korábban is emlegették, mint lehetséges Nobel-díj győztest, viszont ennek elnyerésére mostanáig kellett várni. Elnyerte a Columbia Egyetem Horwitz-díját, a legrangosabb amerikai tudományos elismerést, amit csak szerezni lehet, ez már annak a jele volt, hogy jó kiemelt úton halad Karikó Katalin munkássága. Továbbá az Albany-díjjal, a Breakthrough Prize-al, valamint a klinikai fejlesztésekért odaítélt Lasker-díjjal is elismerték munkáját.

A bejelentés után már megszólalt Karikó Katalin, aki azt mondta a fiataloknak, hogy élvezzék, amit csinálnak, mert akkor egyre jobbak és jobbak lesznek benne.

https://szegedma.hu/2023/10/kariko-katalin-elvezni-kell-a-munkat-mert-akkor-jobb-lesz-benne-az-ember

A bejelentés a magyar győzelemről itt tekinthető meg:

https://www.youtube.com/watch?v=0JP-yDsLc3k

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.