Közélet

Karikó Katalin: élvezni kell a munkát, mert akkor jobb lesz benne az ember

Karikó Katalin: élvezni kell a munkát, mert akkor jobb lesz benne az ember

2023. október 2., hétfő
Karikó Katalin: élvezni kell a munkát, mert akkor jobb lesz benne az ember

A biokémikus újságíróknak és a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) vezetőinek a bejelentést követően azt mondta, a fiatal diákoknak azt üzeni, fontos, hogy megőrizzék a fizikális és mentális egészségüket, tanulják meg a stresszt kezelni. Az SZTE kutatóprofesszora azt tanácsolta a fiataloknak, élvezzék azt a munkát, amit végeznek, mert ha így tesznek, egyre jobbak lesznek benne. A stressz kutatójaként ismerté vált Selye Jánost idézve hangsúlyozta, arra kell koncentrálni, amin tudunk változtatni - írja az MTI.

Arról emlékezett meg a magyar biokémikus, hogy édesanyja minden évben meghallgatta, hogy kinek ítélték oda a Nobel-díjat. Abban bízott, hogy egyszer Karikó nevét mondják be. Azonban nem mindig tartott itt a szakmai élete, volt olyan időszak, amikor sem csoportja, sem állása nem volt, csak a laborban végzett munkájára tudott hagyatkozni.

Szabó Gábor akadémikus, az SZTE korábbi rektora úgy fogalmazott, az idén Nobel-díjjal elismert kutatás társadalmi hatásai jóval erősebbek, mint a korábbi években díjazottaké. Azt hangsúlyozta az akadémikus, hogy Karikó Katalin egy olyan kutató, akit példaképül lehet állítani a fiatalok elé.

Az mRNS-hez kapcsolódó első kísérleteit a Szegedi Biológiai Kutatóközpontban végezte, majd ezt a munkát folytatta az Egyesül Államokban, ám néhány év múltán kutatásai támogatását megszüntették.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.