Közélet

Emlékérmet kapott a nemrégiben elhunyt Dávid Katalin művészettörténész

Emlékérmet kapott a nemrégiben elhunyt Dávid Katalin művészettörténész

2023. október 18., szerda
Emlékérmet kapott a nemrégiben elhunyt Dávid Katalin művészettörténész

Ahogy azt megírtuk korábban Dávid Katalin a Szegeden született művészettörténész, aki a náci elnyomás idején a zsidókat, a kommunista érában az üldözött keresztényeket és papokat mentette szeptember 22-én hunyt el százéves korában. Vasárnap óta az emlékét érme őrzi Szegeden, a tarjánvárosi templom kapuján. Kis panteonként emlegetik a hívek a Szeged-tarjánvárosi Szent Gellért templom kapuját, mivel azon 57 szegedi híresség érméje található egy szőlőfürt formába rendezve.

A vasárnapi szentmisén Gyulay Endre nyugalmazott szeged-csanádi püspök emlékezett meg Dávid Katalin életéről, akinek emlékérme Benyik György plébánosnak a kezdeményezésére került fel a tarjánvárosi templom kapujára. A mise több mint kétszáz hívő jelenlétében zajlott le, és előtte a levetítették a szegedi származású, örmény gyökerekkel rendelkező tudós-művészettörténész interjú filmjét is.

Gyulay Endre elsősorban embermentőként méltatta Dávid Katalint, aki két diktatúra ideje alatt is mentette az üldözötteket, egyrészt a zsidókat a náci időszakban, másrészt az elnyomott keresztényeket és papokat a kommunista időszakban. Emelett számos elbocsájtott paptanárt is alkalmazott a dokumentációs központban latin nyelvtudásuk miatt.

Ezentúl még megemlékeztek a misén jelenleg is tartó, izraeli háború áldozatairól. Az érem leleplezési szertartásán részt vett a Szegedi Zsidó Hitközség vezetője, Kendrusz Attila is, aki felhívta a figyelmet arra, hogy az izraeli háborúban nem csak zsidók, hanem más nemzetiségűek is áldozatul estek.

Zombori István történész kiemelte, hogy Dávid Katalin a Trianon utáni Szeged szellemi légkörében nevelkedett, amikor Kolozsvárról sok professzor települt át Szegedre. Dávid Katalin ebben a környezetben nőtt fel, és lett az egyetem bölcsészkarán művészettörténész hallgató -írta meg a Délmagyar

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.