Közélet

Tanévkezdés: a szegedi tankerületben nincs tanárhiány, rendben elindult az oktatás

Tanévkezdés: a szegedi tankerületben nincs tanárhiány, rendben elindult az oktatás

2023. szeptember 1., péntek
Tanévkezdés: a szegedi tankerületben nincs tanárhiány, rendben elindult az oktatás

Egész nyáron rendkívüli pedagógushiánnyal riogattak a balliberális politikusok. Kíváncsiak voltunk, Szegeden ez mennyire állja meg a helyét, az új életpályamodell okoz-e bármilyen fennakadást a tankerületben, biztonságban indul-e el az idei tanév Szegeden. Összességében a diákok számára biztosított-e a megfelelő felügyelet és oktatás. Ez ügyben Plesovszkiné Ujfaluczki Judit tankerületi igazgató kérdeztük.

A Szegedi Tankerületi Központ intézményeiben a tanév rendben elindult, intézményeink biztosítják a tanulók oktatását és felügyeletét"

- fogalmazott. Hozzátette, természetesen előfordul, hogy egy-egy pedagógus álláshely megüresedik például nyugdíjazás, vagy a pedagógus munkahelyváltása folytán, illetve ideiglenesen egy pedagógus helyettesítésére van szükség tartós távollétéből adódóan. Ilyen esetekben a Tankerületi Központ az érintett intézmény vezetésével együtt megteszi a szükséges lépéseket annak érdekében, hogy az intézmény feladatellátása folyamatosan biztosított legyen.

Kiemelte, a pedagógusok új életpályájáról szóló 2023. évi LII. törvénynek a pedagógusok és a többi intézményi dolgozó jogviszonyának átalakulására vonatkozó rendelkezései 2024. január 01. napján lépnek hatályba, jelenleg, 2023 szeptemberében az aktuális feladatuk az, hogy a törvény átmeneti rendelkezéseiben előírt tájékoztatási kötelezettségnek eleget tegyünk az intézményi dolgozók felé.

Hogy a jogszabályi változásokból adódóan ne történjen fennakadás az intézmények munkájában, az intézmények vezetőit folyamatosan segítjük, és az új törvény és a kapcsolódó egyéb jogszabályok rendelkezéseiről, a kapcsolódó feladatokról részükre részletes tájékoztatást és folyamatos konzultációs lehetőséget biztosítunk."

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.