Közélet

Szabó Bálintot megfosztották mandátumától, de előtte még kemény vitába szállt Botka Lászlóval

Szabó Bálintot megfosztották mandátumától, de előtte még kemény vitába szállt Botka Lászlóval

2023. szeptember 22., péntek
Szabó Bálintot megfosztották mandátumától, de előtte még kemény vitába szállt Botka Lászlóval

A közgyűlés a napirendi pontok előtt a szokásosan telt: a balliberális képviselők kezdték a felszólalásokat, akik a helyi ügyek helyett inkább politikai sárdobálásba kezdtek, majd a Fidesz és KDNP képviselői felsorolták a kormány segítő intézkedéseit, majd kitértek rá Szeged számára is milyen támogatások érkeztek.

A napirendi pontok előtt Szabó Bálint a méltatlanságát tárgyaló napirend levételét kérte, mivel állítása szerint a képviselő nem rendelkezik a saját jogerős írásbeli ítéletével, miközben Botka Lászlónak és a főjegyzőnek már birtokában van. A polgármester felhívta a képviselő figyelmét:

törvénytelen lenne levenni napirendi pontról a méltatlansági szavazást.

Ennek megfelelően senki sem szavazta meg Szabó Bálint javaslatát.

Költségvetés

Kovács Tamás, gazdasági alpolgármester nem elégedett meg a napirendi pontok előtti országos politizálással. Szeged költségvetési problémáit azzal próbálta elfedni, hogy hosszasan ecsetelte, szerinte milyen rossz állapotban van az országos költségvetés.

A napirendi pontnál megvitatták az alapítványi Wesley Iskola egyszeri 10 milliós támogatását. Tápai Péter szerint a szándékkal nincs gond, azonban törvénytelennek véli magát az előterjesztést. Kifogásolja, az átláthatóságot, nem látja ki fog elszámolni az önkormányzat pénzével, továbbá igazságtalannak tartja a többi iskolával szemben, akik megfelelően gazdálkodnak. Kiemelte,

az iskola évek óta nem fizet adót és járulékot sem.

Felhívta arra is a figyelmét, a városvezetés akkor nem volt ilyen harcias és szolidáris, amikor óvodákat záratott be a közgyűlés.

Szabó Bálint költségvetéssel kapcsolatban megjegyezte, semmi sem változott

Ami Szeged költségvetését illeti, ugyanazt látjuk mint korábban. Mivel a városnak egy olyan vezetője van, aki életében nem dolgozott, ezért fogalma sincs arról egy forintból, hogy lehet kettőt csinálni. Arról viszont sajnos van fogalma a jelenlegi kétharmados szocialista városvezetésnek, hogy hogy lehet mindent pénzzé tenni. Aztán pedig ezt a mélyen áron alul eladott vagyon ellenértéket, hogy lehet folyókiadásokra kifolyatni"

- fogalmazott. Szerinte ez történt a Cserepes sori piacnál és a jelenlegi ingatlanbizniszeknél. Kiemelte azt is, hogy fél milliárdot költenek el csak arra, hogy propagandakiadványokkal fedjék el tevékenységüket.

Chovanecz Kata arra hívta fel a figyelmet, 27 ezer fizető néző tűnt el a Szabadtéri Játékokról, amióta a városvezetés összevonta a Szegedi Nemzeti Színházzal, amely következtében jelentős forrásoktól estek el.

Településrendezés

Szabó Bálint ennél a napirendi pontnál is beleszállt a városvezetésbe, jelezte, a városvezetés áron alul ad el területeket vállalkozóknak, többek között a pénzügyi bizottság egykori elnökének a keresztfia is áron alul vásárolt. Ezeket a területeket pedig állítása szerint tízszeres-hússzoros áron tudják értékesíteni. Kiemelte azt is,

Botka László látványosan gazdagodik és különböző ingatlanokhoz jut.

Mint fogalmazott, egymilliós havi fizetésből, hogy van az embernek 15-20 év alatt gyakorlatilag Botka-palotája a Huszár utca és a Bakay utca környékén.

A polgármester reakciója egy szimpla nevetés volt, nem próbált vitába szállni a gazdagodásával. Nem sokkal később pedig arról indított szavazást, hogy semmilyen témához ne szólhasson hozzá Szabó Bálint, csupán a később, méltatlanságához szólóról - meglepetésre nem tudta megszavaztatni. Ezután nemes egyszerűséggel megvonta tőle a szót és új szavazást indított. Másodjára már sikerült megfegyelmeznie a balliberális képviselőket és kérése szerint szavaztak.

Gazdasági Társaságok

Chovanecz Kata az IKV belsőellenőrzési tervét nem támogatta, mivel régóta ugyanaz végzi és semmilyen pozitív változást nem lát, negatívat annál inkább. Kiemelte, 2020 óta nem ellenőrizték az önkormányzati tulajdonban lévő társasházak működését. Szakmai továbbképzést javasolt a vezetőknek, mivel lakástörvénnyel szembemenő tájékoztatást adtak számára és feltételezi, a vezetőkhöz panasszal fordulók számára is így tesznek.

Óvodák

Chovanecz Kata emlékeztetett, a Bem utcai óvoda bezárásával a Földmíves utcai óvodába helyezték át a gyerekeket, ahol a túlzsúfoltság miatt meg kellett szüntetni a tornaszobát, amellyel az eddig szabályosan működő óvoda szabálytalanná vált. A törvényi előírásoknak a játszóudvar sem felel meg, a Mátyás téren

a kutyafuttató mellé viszik ki a gyerekeket, amely el sincs kerítve.

Felhívta arra is a figyelmet, a szülők sem érzik biztonságban a gyerekeket egy ilyen helyzetben.

A DK-s Binszki József annyival rendezte a választ, hogy a napirendi pont a nyitvatartásról szól és nem erről.

A párbeszédes Kovács Tamás azzal védekezett, hogy a tornaszobát szerinte sosem használták tornaszobaként, ennek törvénytelenségét nem próbálta tagadni. Vitába csak a játszóudvar törvénytelenségével kapcsolatba szállt, szerinte az megfelelően működik. A kutyafuttatós felvetésre nem reagált.

Szabó Bálint ügyét zárt ülésen tárgyalták meg, a szavazáson megfosztották mandátumától.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.