Közélet

A magyarok 77 százaléka ellenzi Ukrajna EU-s forrásokból való finanszírozását

A magyarok 77 százaléka ellenzi Ukrajna EU-s forrásokból való finanszírozását

2023. július 7., péntek
A magyarok 77 százaléka ellenzi Ukrajna EU-s forrásokból való finanszírozását

Tízből nyolc magyar (77 százalék) ellenzi, hogy az uniós tagállamok többletbefizetéseiből további 50 milliárd euróval támogassák Ukrajnát. A magyarok 64 százaléka akkor is ellenzi az Európai Bizottság tervét, ha az nem a magyarországi EU forrásokból valósul meg - derült ki a Nézőpont Intézet friss felméréséből.

Az Európai Unió mindeddig 77 milliárd euró értékű támogatást bocsátott Ukrajna rendelkezésére a háború kezdete óta, s ezt most az Európai Bizottság további 50 milliárd euróval bővítené a következő négy évben.

Ezt a forrást a tagállamoknak kellene befizetnie a közös költségvetésbe.

A Nézőpont Intézet arra volt kíváncsi, hogy a magyarok egyetértenek-e a Bizottság többletbefizetést követelő javaslatával.

A magyarok mintegy kétharmada (64 százalék) ellenzi a Bizottság többletbefizetést követelő javaslatát, amely szerint az Európai Unió tagállamai a következő négy évben további 50 milliárd eurós segítséget nyújtanának. Mindössze 28 százalék tartja elfogadhatónak. Ugyanakkor a brüsszeli terv támogatóinak közel fele – a magyarok 13 százaléka – elutasítja Ukrajna segélyezését, amennyiben Magyarország emiatt nem jutna hozzá az uniós támogatásokhoz. A választók összesen háromnegyede (77 százalék) tehát nem tartaná jogosnak, ha az Európai Unió a hazánknak járó forrásokat fordítaná Ukrajna megsegítésére.

A baloldali szavazók fele (52 százalék) ért egyet a Bizottság többletbefizetést követelő javaslatával, de több mint harmada (36 százalék) elutasítja azt. Amennyiben Ukrajna segélyezése a Magyarországnak járó források megvonásával járna, már a baloldali szavazók 50 százaléka is ellenezné.

A választók 88 százaléka egyetértett azzal, hogy keleti szomszédunknak azonnali tűzszünetre volna szüksége (3 százalékuk a háború folytatásának a pártján állt), amellyel a több mint 200 ezer áldozatot követelő értelmetlen öldöklés érhetne véget.

Borítókép: Nézőpont Intézet

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.