Közélet

Meddig maradhat képviselő Szabó Bálint?

Meddig maradhat képviselő Szabó Bálint?

2023. április 4., kedd
Meddig maradhat képviselő Szabó Bálint?

Hétvégén írtunk arról, hogy a szegedi önkormányzati képviselőt, Szabó Bálintot rendkívüli módon megviselte az előzetes letartóztatása. A Független Városi Szövetség-Magyar Egyesület listás képviselőjét lassan öt hónapja vették őrizetbe, majd elrendelték előzetes letartóztatását, amit legutóbb március közepén hosszabbítottak meg, április közepéig.

https://szegedma.hu/2023/04/megtort-szabo-balint

Az, hogy a botrányairól elhíresült önkormányzati képviselő mikor kerül szabadlábra, az kérdéses. Szabó Bálintot közúti veszélyeztetéssel és hivatalos személy elleni erőszakkal vádolják. Emlékezetes, hogy tavaly szeptemberben több alkalommal is rendőrségi konvojokat akadályozott, egy alkalommal pedig fel is tartóztatott, amely után a rendőrökkel dulakodni kezdett. Eljárás folyik még az Anna-kúti villamos kereszteződés megbénítása miatt, ahol a képviselőnek hamis vádaskodás miatt is felelnie kell.

A letartóztatása miatt a képviselői munkáját ellátni nem tudja, de a bűnlajstromát nézve, felvetődik, hogy méltó és megfelelő módon tudja-e képviselni a szegedieket.

A Blikknek nyilatkozott az önkormányzati képviselő édesapja, aki azt mondta, hogy fia már arról beszélt, hogy nem szeretne többet politikával foglalkozni. Lapunk megkeresésére Szabó Gábor annyival egészítette ki a korábban megjelenteket, hogy

fia az országos politikából tervezi visszavonulását.

Megkerestük Apró Juhász Jánost, az FVSZ-Magyarok Egyesülete elnökét, aki azt mondta, hogy

szeretnék, ha a 2019-ben elnyert listás mandátumuk nem maradna kihasználatlan.

A képviselői helyre az elnök ülne be, miután a listán második korábbi jelölt Szabó Ferenc nem vállalja a felkérést.

Ahhoz, hogy bárki átvehesse Szabó Bálint helyét, előbb meg kell szűnjön a képviselői mandátuma. Ennek egyik és

leggyszerűbb módja, ha Szabó Bálint lemond róla, ezt akár a börtönben is megteheti.

Amennyiben nem tenné meg, a közgyűlési képviselők megállapíthatják méltatlanságát, amihez ezt kezdeményezni kell, majd a többségnek megszavaznia. Hasonló az eljárási rend akkor is, ha jogerős ítéletet születne Szabó Bálint ügyeiben, akkor is szavazással dönthet a közgyűlés a méltatlanságáról. Emellett még egy lehetőség van arra, hogy más vegye át a helyét, ha az önkormányzati képviselő, annak az ülésnek az időpontjától, amelyről első ízben távol maradt, egy éven át nem vesz részt a képviselő-testület ülésén. Ebben az esetben is testületi határozatot kell hozni.

Mivel Szabó Bálint nem egyéni képviselőként ül a közgyűlésben, ezért nem írnak ki új választást, minden esetben az őt jelölő FVSZ-Magyarok Egyesülete jelöli ki utódját.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.