Közélet

A Momentum után a DK is elbagatellizálja Szeged demográfiai válságát

A Momentum után a DK is elbagatellizálja Szeged demográfiai válságát

2023. április 25., kedd
A Momentum után a DK is elbagatellizálja Szeged demográfiai válságát

Mint arról korábban beszámoltunk, Szeged 8 éve jelentős mértékben kezdte elveszíteni polgárainak számát. Azóta mintegy 9 ezer fővel kevesebb Szeged állandó lakossága, amely százalékos arányban is jelentős: 2015-ben 5,7%-kal volt nagyobb Szeged.

Binszki József, Dk-s alpolgármester legutóbbi előterjesztése kitér Szeged demográfiai helyzetére is, ahol nem az állandó, hanem a teljes lakosságot veszi alapul. Mint írja, 2021. december 31. napján 162.136 fő élt Szegeden, 2022. december 31. napján pedig 160.012 fő.

A két dátum közötti különbség csak alig valamivel több, mint 1% így elmondható, hogy a népességszám a két időpontot összehasonlítva stagnál

- írja az előterjesztésében,

miközben Szeged, jelenkori történelme során sosem veszített még el ennyi (2.124) lakost egy év alatt.

Az országos népszámlálások bevezetése óta korábban egyetlen alkalommal történt Szeged lakosságában jelentős visszaesés, méghozzá a második világháború idején. Az 1941-es adathoz képest 1949-ben közel 6 ezerrel éltek kevesebben a városban, amely szintén jobb adat, mint a jelenlegi elmúlt 8 év közel 9 ezer fős csökkenése.

A Dk-s alpolgármester előterjesztéséből kiderül, gyerekek tekintetében ennél is rosszabb a helyzet.

2022-ben már csak 25.998 fiatalkorú élt a városban, amely 2021-hez képest 468 fővel, közel 2%-kal kevesebb.

Érdemes megjegyezni, hogy amíg Szeged egyre nagyobb demográfiai válsággal küzd, addig a környező települések épp fénykorukat élik, kivétel nélkül gyarapodnak, sőt az egész vármegye Szeged nélkül kevesebb lakost veszített, mint önmagában Szeged, pedig a vármegyeszékhelyen jóval kevesebben élnek, mint a többi településen összességében.

Ezzel kapcsolatban Mihálik Edvin, momentumos képviselő próbálta elterelni a témát a demográfiai válságról, és a turizmus számaival igyekezett dicsekedni, csak nem valós adatokra hivatkozott.

https://szegedma.hu/2023/03/mihalik-edvin-tagadja-szeged-vonzerejenek-elveszteset

Borítókép: Szeged Pólus / Iványi Aurél

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.