Közélet

Korea ellen kezd a legjobb hétbe vágyó magyar válogatott a világbajnokságon

Korea ellen kezd a legjobb hétbe vágyó magyar válogatott a világbajnokságon

2023. január 12., csütörtök
Korea ellen kezd a legjobb hétbe vágyó magyar válogatott a világbajnokságon

Ma este 18 órakor Korea ellen kezdi meg világbajnoki szereplését a magyar férfi kézilabda-válogatott. Az első meccsen már nagyon sok kérdés eldől, ugyanis amennyiben válogatittunknak sikerül nyernie, akkor nagy valószínűséggel készülhet a középdöntőre.

A LEGJOBB HÉT ÉS AZ OLIMPIA A CÉL

A magyar szövetség elvárása azért a legjobb hét közé kerülés a válogatottal szemben, mert az garantálná a részvételt a jövő évi párizsi olimpia egyik selejtezőtornáján. Erre minden bizonnyal a nyolcadik és a kilencedik helyezettnek is lehetősége lesz, ha a hét közé jutnak az olimpiai címvédő, jövőre pedig házigazda franciák, illetve más olyan válogatott, amely később közvetlenül kijut az ötkarikás játékokra, például a jövő évi Európa-bajnok.

A magyarok csütörtökön 18 órától a Koreai Köztársaság csapata ellen kezdik meg szereplésüket Kristianstadban, majd szombaton 20.30-tól Izlanddal, jövő hétfőn 20.30-tól pedig Portugáliával találkoznak. A középdöntőbe az első három helyezett jut, és magukkal viszik a másik két továbbjutó elleni eredményüket. A magyar együttes a göteborgi középdöntőben a Svédország, Brazília, Uruguay, Zöld-foki Köztársaság négyes első három helyezettjével játszhat.

Az esélylatolgatások szerint azért kellene a magyaroknak a maximális négy pontot magukkal vinniük a csoportkörből, mert a középdöntőben - a legutóbbi világbajnokságon ezüst-, az Európa-bajnokságon aranyérmes - Svédország legyőzésének hazai környezetben kevés a valószínűsége. A nyolcaddöntőhöz viszont a középdöntős csoport első vagy második helye kell.

A PAPIRON LEGKÖNNYEBB, DE NEM KÖNNYÚ ELLENFÉL KOREA

Az erőviszonyok alapján úgy tűnik, a legkönnyebb csoportellenféllel kezdenek a magyarok. A dél-koreaiak játékstílusa kevésbé ismert - legutóbb a 2012-es londoni olimpián találkozott egymással a két csapat -, ám az ázsiaiak közelmúltbeli mérkőzései közül ötnek a videofelvétele is a szakmai stáb rendelkezésére áll. Árulkodó, hogy december végén a koreaiak - akiknek Rolando Freitas személyében portugál kapitányuk van - hat góllal legyőzték Brazíliát, majd Lengyelországtól csak négy, Tunéziától pedig három találattal kaptak ki.

Az OTP Bank-Pick Szeged válogatott beállója Bánhid Bence lapunknak azt mondta, hogy a Szlovénok elleni két felkészülési mérkőzésen tapasztalt hibákat igyekezett korrigálni az utolsó edzéseken, a csapat formája pedig biztató. „Mindenki tudja, hogy mi a cél és azt is, hogy azt nem adják ingyen. Ahhoz, hogy elérjük amit kitűztünk magunk elé, bravúrra, sőt bravúrokra lesz szükségünk. Benne van a csapatban ez, viszont biztos, hogy olyan hibákat nem követhetünk el, mint a tavalyi, hazai Eb-n, mert akkor messze leszünk a célunktól”-fejtette ki a beálló. A magyar válogatottban Bánhidi Bencén kívül Bodó Richárd, Mikler Roland, Rosta Miklós és Szita Bence képviseli az OTP Bank-MOL Pick Szegedet.

19 NAP 112 MÉRKŐZÉS

Ez lesz a 28. férfi világbajnokság, a mezőny 32 csapata összesen 112 mérkőzést játszik Lengyelországban (Krakkóban, Gdanskban, Katowicében, Plockban) és Svédországban (Stockholmban, Malmőben, Göteborgban, Jönköpingben, Kristianstadban) a 19 nap alatt. A nyitómérkőzésen, szerdán Franciaország 26-24-re nyert a társházigazda Lengyelország ellen. Katowicében. Az utolsó játéknapon minden meccset a stockholmi Tele2 Arenában rendeznek. A labdarúgó-stadion ezúttal is több mint 22 ezer néző befogadására lesz alkalmas, mint három évvel ezelőtt a kontinenstorna végjátékában. A vb-győztes kijut a párizsi olimpiára és a két év múlva sorra kerülő világbajnokságra. Az orosz és a fehérorosz válogatott az ukrajnai háború miatt továbbra sem szerepelhet nemzetközi eseményeken.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.