Közélet

Elhunyt Pintér Sándor gyermekgyógyász

Elhunyt Pintér Sándor gyermekgyógyász

2022. december 12., hétfő
Elhunyt Pintér Sándor gyermekgyógyász

Életének 89. évében elhunyt Prof. Dr. Pintér Sándor gyermekgyógyász, a magyarországi koraszülöttmentés kiemelkedő alakja, Szeged díszpolgára - tájékoztatott róla a Szegedi Újszülött Életmentő Szolgálat.

December 12-én hétfőn elhunyt Pintér Sándor gyermekgyógyász, a Magyar Újszülött Életmentő Szolgálat Alapítvány kuratóriumi elnöke. 1934-ben született Debrecenben, orvosi diplomáját is itt szerezte meg. A Szegedi Gyermekklinikán 1960-ban kapott állást - és több mint 50 évig itt is dolgozott.

1973-ban, még kutatóorvosként, Oxfordba is kijutott egy fél éves ösztöndíjprogram keretében, 1991 és 1995 között tanszékvezető professzorként vezette a Gyermekklinikát, melynek során az egész épület megújult és megalapította az ország első gyermek-intenzív osztályát is. Nyugdíjasként is sokszor visszajárt az intézménybe.

Pintér Sándor a magyarországi koraszülöttmentés egyik legjelentősebb alakja. Dél-Magyarország területén az Újszülött Életmentő Alapítvány eddig több mint 20 ezer gyermek életét mentette meg.

A professzort 2017-ben Szeged város díszpolgári címével tüntették ki. Munkásságát számos publikáció és szakmai elismerés fémjelzi.

Kép forrása: Szeged Városi Televízió

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.