Közélet

400 ezres nettó fizetése volt a tanárnak, aki miatt a tüntetéseket szervezték

400 ezres nettó fizetése volt a tanárnak, aki miatt a tüntetéseket szervezték

2022. október 5., szerda
400 ezres nettó fizetése volt a tanárnak, aki miatt a tüntetéseket szervezték

Sokáig nem maradt munka nélkül a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnázium matek–kémia szakos tanára, akit négy kollégájával együtt pénteken bocsájtottak el, mert a figyelmeztetés ellenére továbbra is részt vett a polgári engedetlenségben – tudta meg a Szabad Európa.

Ez a tanár is törvénytelenül sztrájkolt, de a kormány ellen tiltakozók szerint azért, mert “kiüresítették a sztrájkjogot”; így nem volt más választása.

Bár aláírt szerződése nincs, de azt az ATV-nek is elmondta, hogy csütörtökön egy oktatáshoz kapcsolódó weboldalnál fog dolgozni Palya Tamás. Az oldal nem lesz ismeretlen számára, tanárként ő is használta, most a másik oldalra „ül át”. Az lesz a feladata, hogy megismertesse a tanárokkal, vagyis tanárokat fog tanítani ennek a használatára.

Mint mondta, ez félállás lesz, mert azt tervezi, hogy vállalkozó lesz, és délutánonként diákokat tanít. A fizetése nem volt rossz tanári viszonylatban, nettó négyszázezret keresett, most hasonlóra számít a félállásból, és hozzá jön majd még a magánórákból befolyó összeg

– mondta Palya Tamás.

FELJELENTÉS A "PALYABURGERÉRT"

„Álmunkban nem gondoltuk volna, hogy azzal, hogy ajándékba kínálunk pár hamburgert azoknak a tanároknak, akik elvesztették az állásukat, az negatív érzéseket is tud kelteni”– írta Facebook-oldalán egy étterem, amely hamburgert nevezett el a Kölcsey Ferenc Gimnáziumból elküldött Palya Tamásról, és vállalta, hogy más kirúgott pedagógusokat is megvendégel – vette észre az Index. A Palyaburgerre a még tanító pedagógusok 20 százalékos kedvezményt kapnak, míg a kirúgott tanároknak egyáltalán nem kell érte fizetni. Bár az étterem az akciót jó szándékból találta ki, végül megütötte a bokáját, valaki ugyanis feljelentette a céget a fogyasztóvédelemnél.

„Álmunkban nem gondoltuk volna, hogy azzal, hogy ajándékba kínálunk pár hamburgert azoknak a tanároknak, akik elvesztették az állásukat, az negatív érzéseket is tud kelteni. feljelentettek minket a fogyasztóvédelemnél, hogy miért adunk ajándék burgert a tanároknak. megdöbbentő, hogy 2022-ben Magyarországon még mindig divat feljelenteni. ennyire zavar valakit, hogy segíteni akarunk?”– tette fel a kérdést szerda délelőtt a gyorsétterem.

Palya Tamás a közösségi oldala alapján igen aktív mozgalmár életet élt; nem a mostani lehetett az első tiltakozó akciója. Úgy gondolja, hogy nyugodtabb lesz az élete, mert megszűnik a sok adminisztráció, bár a gyerekek miatt mégis nagyon sajnálja, hogy elbocsátották.

SZEGEDEN IS TÜNTESÉKET SZERVEZTEK SZERDÁN

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) „országos munkabeszüntetésre” hívta az oktatásban dolgozókat október 5-re, az Oktatás Világnapjára. Az ország számos pontján tüntetnek a tanárok, Szegeden is több iskolában.

A Deák Ferenc Gimnázium és a közvetlen mellette lévő Krúdy Gyula Szakképzőiskola közösen, a Gábor Dénes középiskola önálló szervezésben élőlánccal tiltakozott. Előbbin valamivel több mint kétszázan, utóbbinál 60-70 résztvevő állt be a láncba. A tanárok este 6 órakor tüntetnek a Széchenyi téren.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.