Közélet

Ne feledje, vasárnap óraátállítás!

Ne feledje, vasárnap óraátállítás!

2022. október 29., szombat
Ne feledje, vasárnap óraátállítás!

Vasárnap kezdődik a téli időszámítás, az órákat hivatalosan hajnali háromról két órára állítják át.

Szombatról vasárnapra virradó éjszaka kell átállítani az órákat, Magyarország téli időszámításra vált. Az óramutatókat egy órával vissza kell állítani így hajnali 04:00-ból 03:00 óra lesz. Vasárnap a nap 24 óra helyett 25 órából áll majd, így ez az év leghosszabb napja.

Az óraigazítás néhány belföldi és nemzetközi vonatot, valamint éjszakai buszjáratot is érint. Mint arról korábban beszámoltunk, a tram-train közlekedése is módosul.

https://szegedma.hu/2022/10/figyelem-a-vasarnapi-oraallitas-miatt-valtozik-nehany-tram-train-jarat-kozlekedese

A nyári időszámítás Európában egységesen elfogadott rendszer, amelyben a helyi időhöz képest egy órával előre állítjuk az órákat. A normál, téli időszámításkor ehhez térünk vissza március utolsó vasárnapjáig.

A módszer azon alapul, hogy a lakosság szokásos ébrenléti ideje – a reggel hét és este tíz óra közötti időszak – minél inkább egybeessen a természetes világosság idejével, így ugyanis villamos energiát lehet megtakarítani.

Eltörölnék az óraátállítást

Bár az Európai Unió évekkel ezelőtt döntött róla, azóta nem tud érvényt szerezni az óraátállítás eltörlésének. A Magyar Alvás Szövetség szerint azonban az energiaválság miatt változhat a helyzet. A Szövetség közleménye szerint a világon egyre több helyen törölték el az óraátállítást teljesen és több mint 70 ország fontolgatja azt.

Az Unióban korábban már döntöttek arról, hogy megszűnjön az óraátállítás, de még sincs arról konszenzus, hogy a tagállamok közül ki melyik időzónában akar maradni: a nyáriban vagy az eredetinek mondott téliben.

https://szegedma.hu/2022/10/tenyleg-eltorlik-az-oraatallitast

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.