Közélet

Szabadtéri-botrány: a nézők a pénzük után futnak, a Szabadtéri továbbra is hárít

Szabadtéri-botrány: a nézők a pénzük után futnak, a Szabadtéri továbbra is hárít

2022. szeptember 5., hétfő
Szabadtéri-botrány: a nézők a pénzük után futnak, a Szabadtéri továbbra is hárít

Hetek óta nem csitulnak az indulatok a Szegedi Szabadtéri Játékok utolsó előadása körül. A témával bővebben ebben és ebben a cikkben foglalkoztunk, aki viszont nem ismeri a történetet, annak röviden elmeséljük.

A Szegedi Szabadtéri Játékok igazgatósága az augusztus 20-i előadásokat a Dóm téren és Újszegeden is lemondta és másnapra esőnapot hirdetett délután 3 órakor, mondván, az Országos Meteorológiai Szolgálattól (OMSZ) olyan előrejelzést kaptak, hogy a térségben az előadás alatt eső és hűvös idő várható. Az eső elmaradt, másnap az előadás alatt pedig hűvösebb volt. Elsősorban a vidékről érkezők nem tudtak maradni az esőnapra, így van, akinek százezer forintos vesztesége keletkezett. A Szabadtéri vezetősége köti az ebet a karóhoz, hogy nem hibázott, ezért nem jár kártérítés, a pórul járt nézők viszont a kártalanításukat kérik.

Jelenleg, ami kijelenthető: a korábbiaktól eltérően rutintalanul és idejekorán hozták meg döntésüket a Szabadtéri vezetői.

A KORÁBBI VEZETÉS TÜRELMESEBB VOLT

Utóbbi kijelentést egy 2017-es videó is alátámasztja. Ebben Herczeg Tamás, a Szabadtéri korábbi igazgatója mondta el, hogy egy esős napon hogyan döntenek az előadás megtartásáról.

Mint látható, a videó szakadó esőben készült, aminek érkezése valószínűleg nem lepte meg a Szabadtéri vezetését, mivel ők is kértek előrejelzést az OMSZ-től. Valószínűleg ők is tudták azt, hogy tűpontos előrejelzést nem tudnak adni órákra előre.

Emellett ott van benne az esély arra, hogy amennyiben elhárulnak az időjárási akadályok (vagy éppen „meg sem érkeznek”), akkor meg lehet tartani az előadást. A néző eldöntheti, hogy vár, vagy sem, emellett nincs benne az borzasztóan kellemetlen helyzet, ami most kialakult:

se előadás nem volt, se eső, csak a kínos magyarázkodás a Szabadtéritől.

A PÓRUL JÁRT NÉZŐKNEK VÁLASZOLT A SZABADTÉRI

Közben a Facebook-csoportba tömörülő nézők jó néhány nap után választ kaptak a Szabadtéri vezetőségétől. Ők kérték azt, hogy valamilyen formában kártalanítva legyenek az elmaradt előadás miatt. Most úgy tűnik, nem lesznek...

A válaszban a Szabadtéri kifejti, hogy az OMSZ előrejelzés alapján járt el, amivel semmi probléma nincs, mert az előadás közreműködőinek és a nézőknek a biztonsága a legfontosabb. Azt írják, hogy mindez a nézők érdekében történt. Csakhogy ezzel nem oldják fel azt tényt, hogy az előadás megtartható lett volna. Ennek tükrében pedig igencsak erős és cseppet sem udvarias megállapítás, hogy

ha rossz idő lett volna szombaton, akkor azok a nézők amúgy sem lehettek volna ott a nézőtéren másnap, akik most a pénzük után futnak. Csakhogy rossz idő nem volt.

A helyzet annyiban mindenképpen kellemetlen, hogy egy ilyen elhamarkodott, a korábbi és megszokott gyakorlattal ellentétes döntés kihatással lehet a következő évadra is akár. Mint azt megírtuk, a nézők nagyobb százalékkal jönnek vidékről a Szabadtérire, azonban egy ilyen egyáltalán nem nézőbarát döntéssel és az azt követő igencsak barátságtalan magyarázattal a Szabadtéri Játékok nézőket veszíthet.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.