Közélet

Botrány: cseppet sem nézőbarát döntések után sincs szó kárenyhítésről a Szabadtérin

Botrány: cseppet sem nézőbarát döntések után sincs szó kárenyhítésről a Szabadtérin

2022. augusztus 25., csütörtök
Botrány: cseppet sem nézőbarát döntések után sincs szó kárenyhítésről a Szabadtérin

Ahogy azt megírtuk, augusztus 20-án a Szegedi Szabadtéri Játékok vezetése nem sokkal délután 3 órakor bejelentette, hogy sem a Dóm téren, sem Újszegeden nem lesz előadás, mert viharos, esős idő várható.

A vihar elmaradt, az előadásokat vasárnap pótolták, de azokkal,

akik akár 100 ezer forintot is buktak a vezetőség egyre inkább elhamarkodottnak tűnő döntése miatt senki nem törődik. Sőt...

Válaszoltak a Szabadtéritől

A Szabadtéri válasza is befutott kérdéseinkre. Ebben leírják, hogy az előadás halasztásáról az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) előrejelzése alapján született döntés. Kértük a Szabadtéritől és az OMSZ-től az említett előrejelzést, illetve az OMSZ-től az aznapra kiadott prognózist. Az előbbit a két cég közti szerződés miatt nem kaptuk meg, az utóbbira pedig nem érkezett válasz a meteorológusoktól.

Mindenesetre mi megmutatjuk egy másik időjárás szakportálnak az előrejelzését, ami szombaton 17 óra előtt készült.

A Szabadtéri Játékok vezetésétől kapott válaszban az is benne van, hogy amiatt halasztottak, mert az előrejelzés szerint vasárnap kedvezőbb esély kínálkozott az előadás végigjátszására. Ezt egyébként a nemrégiben pont az ilyen esetek miatt megváltoztatott Általános Szerződési Feltételek (ÁSZF) meg is tehették.

Az ÁSZF-et olvasva és a Szabadtéri által írtakat nézve egy valamit rögtön észrevehetünk:

a vidékről érkezőknek tervezhetetlenné vált a nyári szegedi színházi kirándulás.

Az eddigi gyakorlat szerint megvárták a 21 órát, ha nem tudtak kezdeni, akkor 23 óráig vártak és ha nem sikerült elkezdeni és legalább az első felvonást teljes egészében lejátszani, akkor jött az esőnap.

Nem nézőbarát döntés

Most úgy tűnik, hogy sokkal egyszerűbben lehet a Szabadtéri Játékok vezetőségének esőnapot hirdetni, kevéssé szigorúbbak a feltételek ehhez. És ahogy a hétvégi példa mutatja ezt, meg is teszik. A törekvés, hogy az előadást végigjátsszák, az megfelelő, de ahogy ebben az esetben is,

6 órával előre egy időjárás-előrejelzésre hivatkozva előadást lemondani minimum elhamarkodott, és cseppet sem nézőbarát.

Ez, a Szabadtéri Játékok által készített táblázat sejteti, kik buknak a legtöbbet egy elhamarkodott döntéssel.

Igen, a vidékiek, a város vendégei bukják a legnagyobbat, és ők vannak többen az előadásokon.

A szegediek még csak-csak megoldják, hogy az esőnapra eljönnek, de a táblázatból kiderül, hogy éppen a helyi nézők vannak kevesebben. Aki pedig vidékről jön, pláne messzebbről, az sokszor már kora délután a városban vagy éppen úton van Szegedre, többször szállást is foglal az előadás utánra.

Ez az a többség, aki akár 100 ezer forintot is bukik egy ilyen este alatt, és nekik van a legkevesebb esélyük, hogy az esőnapon ott üljenek a nézőtéren.

FELHÁBORODOTT NÉZŐ: SZÉGYELJE MAGÁT AZ IGAZGATÓ

- Feleségemmel és két gyerekkel voltunk Szegeden. Még délben, amikor indultunk Székesfehérvárról telefonáltam, akkor elmondták, hogy lesz előadás és ha eső is lenne, akkor is várnak a kezdéssel 11 óráig. Mire Szegedre értünk, már lemondták az előadást. A négy jegy közel 50 ezer forint volt, az útiköltség 12 ezer forint, a szállásunk pedig 42 ezer forint volt. A város gyönyörű, imádtunk itt lenni, de javaslom a Szabadtéri Játékok vezetésének, gratulálok, hogy 100 ezer forintot dobattak ki az ablakon egy négytagú magyar családdal a jelen gazdasági helyzetben. Merthogy nekünk esélyünk sem volt maradni, hétfőn ugyanis dolgoztunk, én, a feleségem és a lányom is. Szégyellje magát az igazgató - írta József a hét eleji cikkünk után Messengeren.

A másik városi cégnél türelmesebbek voltak

Furcsa, de egy másik önkormányzati cégnél sokkal türelmesebbek voltak. A városi rendezvényen, ahol a Kozmix lépett színpadra, ott kivárták, hogy pontosabb legyen az előrejelzés, és a koncertet is megtartották. Azt az eseményt is egy másik önkormányzati cég szervezte, ahogy a szabadtérit is. Ameddig a koncertnél csak a nézők bosszúsága mellett és a szervező cég bukott volna elsősorban az ingyenes koncerten, addig a szabadtéri esetében a nézők buktak súlyos forintokat.

Törlik a kommenteket

Hogy valami „bűzlik” az esőnapos történetben, azt a legjobban az bizonyítja, hogy a Szabadtéri Játékok törli a neki kellemetlen, olykor komplett jogi esetet feldolgozó kommenteket a közösségi oldalaikról. A nézők kártérítést követelnek, követelésük érvényesítésére csoportot is létrehoztak. A Szabadtéri vezetőségét egyelőre nem hatották meg a nézők panaszai, kártérítésről nem esett szó eddig, pusztán egy magyarázkodó posztban próbálják menteni, amit lehet. Igaz, egyre menthetetlenebb a helyzet nekik...

SZOMBATON JOBB IDŐ VOLT, MINT VASÁRNAP

Jött egy amolyan végső döfés a történet végére. Egy nézői komment szerint ugyanis szombaton, az előadás időpontjában egy pulóverben ült a belváros egyik teraszán. Mint írja, nem volt meleg, de elviselhető, mondhatni kellemesen hűvös volt. Másnap a szabadtérin a dupla pulóver és a szélkabát is előkerült. „Ennyit az előrejelzésről és a vasárnap jobb idő lesz kérdésről...”-írta.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.