Közélet

Nukleáris veszély: nőtt az érdeklődés a jódtabletták iránt a szomszédban

Nukleáris veszély: nőtt az érdeklődés a jódtabletták iránt a szomszédban

2022. szeptember 13., kedd
Nukleáris veszély: nőtt az érdeklődés a jódtabletták iránt a szomszédban

Romániában augusztusban enyhén emelkedett az érdeklődés a nukleáris incidens esetére előkészített harmincmillió jódtabletta iránt, összességében azonban a jogosultak alig több mint három százaléka váltotta ki a közpénzekből beszerzett készítményt - közölte kedden az egészségügyi minisztertől származó információkra hivatkozva a News.ro hírportál.

Alexandru Rafila elismerte: júliusban "nehézkesen" indult a jódtabletták kiosztása: alig 1231-en kértek rá vényt családorvosuktól, ehhez képest augusztusban "javult" a helyzet: több mint 214 ezer jogosult igényelte a tablettát.

"Ez egy észszerű, megelőző óvintézkedés."

Senki nem állítja, hogy nukleáris incidens fog bekövetkezni, de ha mégis, akkor jó, ha kéznél vannak ezek a tabletták, amelyeket szigorúan csak a hatóságok felhívására, a megadott mennyiségben kell bevenni: kisgyermek esetében felet, felnőttek esetében két tablettát" - magyarázta a miniszter.

Elismerte: a hétmillió 40 év alatti jogosulthoz képest a 200 ezer nem nagy szám, de a tendencia növekvő, és a minisztérium továbbra is mindenkit arra bíztat, hogy, amikor valami dolga akad a családorvosnál, kérjen vényt a jódtablettákra is, és váltsa ki az ingyenes készítményt a programba bevont 2500 gyógyszertár valamelyikénél.

A román szaktárca márciusban írt ki közbeszerzést a jódtablettákra, miután - az ukrán atomerőművek körüli harcok és az atomfegyverek esetleges bevetésére utaló moszkvai nyilatkozatok hírére - az emberek pánikszerűen felvásárolták a gyógyszertárak jódtabletta-készleteit.

A 65 milligrammos kálium-jodid tablettákhoz családorvosok által kiállítandó vény alapján, a kijelölt gyógyszertárakban ingyenesen juthatnak hozzá a lakosok, de nyilatkozatot kell aláírniuk, hogy a tablettákat csak nukleáris incidens esetén, kizárólag a hatóságok felszólítása alapján veszi be. A bukaresti egészségügyi minisztérium tájékoztató kampánya rámutatott: a jódtabletta csak az első nyolc órában segíthet a légkörbe került radioaktív jód megkötésének megakadályozásában, megelőzésszerű alkalmazása tehát értelmetlen és veszélyes is, mert pajzsmirigybetegséget okozhat.

Kiemelt képünk illusztráció!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.