Közélet

Ezekre kell figyelniük a katásoknak

Ezekre kell figyelniük a katásoknak

2022. augusztus 11., csütörtök
Ezekre kell figyelniük a katásoknak

A kata megszűnéséig ugyan nincs sok hátra, azonban még akad tennivaló azok számára, akik (még) benne vannak.

2013 után gyökeresen átalakul a kata, emiatt 400 ezer vállalkozónak kell megtalálnia a számára legkedvezőbb adózási formát. Ahogy korábban megírtuk, a Wolt kompenzációkkal igyekszik könnyíteni az ételfutárok adóterhein, a kormány pedig annyit módosított a az új katán, hogy kedvezményes ekhót és könnyített könyvelést ígért a számukra.

Ezeken felül pedig a következőket kell a kisadózóknak észben tartani:

  • Augusztus 31-vel minden eddigi régi katásautomatikusan megszűnikkatás lenni, még azok is, akik jelenleg szüneteltetik a vállalkozásukat.
  • Minden régi katásnak – a szünetelőknek is –harminc napon belül le kell adnia a záró katabevallást,ha volt bevétele 2022-ben.
  • Annak, aki az új katát már nem választhatja, augusztus 31-ignyilatkoznia kell arról, hogy milyen adózással folytatja a tevékenységét.
  • Azaugusztusi katát szeptember 12-ig be kell fizetni.
  • Aki augusztus 31-ig katás volt, és 2022. január 1. és 2022. augusztus 31. között a bevétele meghaladta a tizenkétmillió forintot, annaknegyvenszázalékos adót kell fizetnie szeptember 30-ig.

Szilágyi Anita, a K&H szakértője senkinek nem javasolja a kapkodást, szerinte most a tájékozódásra és a számolásra kell koncentrálni. Aki az új kata szabályainak megfelel, annak szeptember 25-ig ezt jeleznie kell, mivel nem lesz automatikusan újra katás.

(via Index)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.