Közélet

Elhunyt Varga Iván, lapunk egyik alapítója

Elhunyt Varga Iván, lapunk egyik alapítója

2022. augusztus 23., kedd
Elhunyt Varga Iván, lapunk egyik alapítója

Életének 58. életévében elhunyt Varga Iván, lapunk egyik alapítója. Rá emlékezünk.

Bartók Csaba, a szegedi Fidesz elnöke közleményt juttatott el szerkesztőségünkhöz, amelyet az alábbiakban változtatás nélkül közlünk:

Varga Iván, a SzegedMa egyik alapító újságírójának emlékére

58 éves korában elhunyt Varga Iván újságíró, aki oroszlánrészt vállalt, Szeged első hiperlokális online portáljának, a szegedma.hu alapításában is. Varga Iván Szegeden született, felsőoktatási tanulmányait a Pécsi Tudományegyetemen folytatta történelem szakon. Már az egyetemi évei alatt megmutatkoztak a szervezési készségei és a kultúra iránti kiemelt érdeklődése. Többek között a pécsi, de már országos szinten is nagy népszerűségnek örvendő Kispál és a Borz zenekar első koncertjét is ő szervezte meg a pécsi Szenes klubban. Az együttes közösségi oldalán háláját kifejezve meg is emlékezett az elhunytról.

A polgári-jobboldali értékrendjét büszkén vállaló Ivánnak számos közéleti szerepvállalása is akadt. 1989-ben nagy szerepet vállalt vidéken, a pécsi Fidesz megalapításában. Visszaemlékezések alapján ’89-ben felutazott Budapestre személyesen Orbán Viktorhoz azzal a szándékkal, hogy ő megalapítaná a helyi (pécsi) Fideszt. Akkor ez komoly bátorságra vallott, mivel az államszocializmus időszakában akár komoly retorziót is maga után vonhatott, ha valaki ellenzéki politikai mozgalmak szervezésére adta a fejét. Abban az időben még kiszámíthatatlanok voltak ennek a következményei, de Iván bátran vállalkozott erre a demokráciáért. Később is hűséges maradt a Fideszhez, a szegedi Fidesz irodában tevékenykedett, végzett fontos munkát Bartha László polgármestersége (1998-2002) alatt városunkban.

Varga Iván édesapja is híres újságíró volt. Az alma nem esett messze a fájától. Iván vérében is újságírói vér csörgedezett, így a gyökereknek és a közéleti szerepvállalásainak köszönhetően ő is újságíróként kezdett dolgozni a Délmagyarországban, majd később a Csongrád Megyei Napilapnál. Főleg közéleti és kulturális témákban írt. Volt munkatársai elmondása szerint nagyon jó meglátásai voltak, melyekre érdemes volt odafigyelniük mind a kezdő, mind a rutinosabb munkatársaknak, és jó tollú újságírónak tartották. Élményszámba mentek a kistelepülések életéről, közösségeiről szóló „falujáró” riportjai.

Igazi közösségi ember volt, mindenki szerette a szerkesztőségekben, ahol dolgozott. Bloggerként is tevékenykedett. Iván már az internetes újságírás hajnalán, a 2000-es években elindította első blogjait. Később több blogot is „üzemeltetett”, de a leghíresebbek közülük a Balaton témájúak voltak.

2008-ban a helyi szinten mindenképp innovatívnak számító online portál, a SzegedMa megalakításában is részt vett újságíróként. Mikor még a médiapiac döntő többsége a nyomtatott kiadványok szervezésével, alapításával volt elfoglalva, Iván már akkor látta, hogy az online felületeké, az online hírközvetítésé, közösségformálásé a jövő. Ebben is megelőzte korát. Ő volt az, aki a Csongrád Megyei Napilap és a Csongrád Megyei Hetilap megszűnése után 2008-ban egyértelműen meggyőzte szegedi kollégáit és a média iránt érdeklődő befektetőket, hogy online hírportált kell alapítani, nem újabb print napilappal kell próbálkozni a polgári oldalon. Így született meg a SzegedMa.

Nagy kár, hogy az Istentől kapott tehetségét 58. évében nem sikerült teljes mértékben kamatoztatnia ebben a világban. Iván, búcsúzunk tőled, Isten veled, nyugodj békében!

Szeged, 2022. augusztus 23. Barátaid és a szegedi Fidesz csoport nevében!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.