Közélet

Zelenszkij gratulált Novák Katalinnak, majd az olajembargó elfogadását kérte

Zelenszkij gratulált Novák Katalinnak, majd az olajembargó elfogadását kérte

2022. május 20., péntek
Zelenszkij gratulált Novák Katalinnak, majd az olajembargó elfogadását kérte

A múlt héten hivatalba lépett, és be is iktatták a szegedi születésű Novák Katalint Sándor-palotai hivatalába. És ahogy az lenni szokott, a világ számos politikusa gratulációját fejezte ki. Az ukrán elnök azonban ennél többre utalt levelében.

Novák Katalin a közösségi oldalán szedte csokorba a gratulációkat, melyek közt Emmanuel Macron francia elnök, Paul Fox brit nagykövet és Fülöp Károly spanyol király mellett Volodimir Zelenszkij ukrán elnök levele is megtalálható. Utóbbi a Sándor-palotának címzett levelében úgy fogalmazott, hogy nagyra értékeli a Magyarország nyújtotta humanitárius segítséget, illetve azt a segítséget is, melyet az ukrán menekülteknek nyújt az ország.

Zelenszkij azonban lágyan utalt az olajembargóra is, mondván: Számít Magyarország további határozott támogatására Ukrajna szuverenitása és területi integritása megőrzésében, szolidaritására Ukrajna védelmi képességeinek megerősítésében és az Orosz Föderáció elleni szankciók fokozásában, ideértve az energetikai szektort.

Az ukrán elnök kérésének jó eséllyel nem fog eleget tenni a magyar kormány, mivel az határozottan ellenzi az olajembargót. Novák Katalin ugyanakkor a beiktatási beszédében keményen odaszólt az oroszoknak a támadás miatt.

(HVG)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.