Közélet

Április 22-e: a Föld Napja

Április 22-e: a Föld Napja

2022. április 22., péntek
Április 22-e: a Föld Napja

Ötvenkét éves történet kezdőnapja a mai. 1970 áprilisa volt. A hónap derekán egy ifjú egyetemista, Denis Hayes fölhívással fordult az amerikaiakhoz: tegyenek valamit közösen bolygónk életképességének, a természet minőségének megőrzéséért. És azon az emlékezetes napon, 22-én – írd és mondd! – húszmillió honfitársa csatlakozott a kezdeményezéshez.

A tömegméretű aktivitás a törvényalkotókat is cselekvésre ösztönözte. Az Egyesült Államok addig nem látott, drákói szigorral bíró jogszabályokat alkotott a termőföld, a vizek és a levegő védelmére. Ez zajlott le egy sor másik országban is. Milliók, főként fiatalok lettek az ökológiai figyelem fontosságának hirdetői.

Ma százmilliókban mérhető az önkéntes környezet- és természetvédők száma. A Föld barátai 1990- ben már egy világméretű mozgalom tagjai voltak. Hayes, akinek ez lett élethivatása, társaival megfogalmazta a közelgő ökológiai válság jeleit. A bioszféra pusztulásának okai közt megnevezték az ipari szennyezést, a motorizáció túlméretezettségét, az őserdők irtását, a veszélyes hulladékok kezelésének hibáit, az óceánszennyezést és mindezek következményeit.

Magyarország 1990-ben az elsők között csatlakozott a világszervezethez, létrehozta a Föld Napja Alapítványt, évről évre szervezi az országos akciókat, segíti a helybéli kezdeményezéseket. „Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot?” A szervezet jelmondata ez. Maximalista vállalás, persze. A Föld ügye nem követelhet kevesebbet.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.