Közélet

Gulyás Gergely: május elsejéig érvényes marad a védettségi igazolvány

Gulyás Gergely: május elsejéig érvényes marad a védettségi igazolvány

2022. február 3., csütörtök
Gulyás Gergely: május elsejéig érvényes marad a védettségi igazolvány

Szokatlan időpontban, csütörtök reggel 7 órakor kezdődött a Kormányinfó, ahol Gulyás Gergely váratlan bejelentést tett: tovább marad érvényes a védettségi igazolvány, mint a korábban bejelentett, február 15-i dátum. Szó esett még többek között az orosz gázról, illetve a 13. havi nyugdíjról, de a múlt vasárnapi viharkárokról is.

Két oltással május elsejéig

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta: sem Brüsszel, sem a többi uniós ország nem szigorított a korábbi szabályokon az omikron variáns megjelenése miatt, a kormány pedig nem akarja, hogy a magyarokra hátrányosabb szabályok vonatkozzanak, mint más uniós polgárokra.

Beszámolt arról is, hogy a virológusok többsége szerint az ötödik hullám csúcsán jár Magyarország, és amilyen gyorsan felfutott a fertőzésszám, annak csökkenése is olyan sebességgel várható.

A vírus az ötödik hullámban lényegesen gyorsabban terjed, mint korábban, de sem a kórházban kezeltek száma, sem az elhunytaké nem közelíti meg a megelőző hullámokét.

Ha nincs orosz gáz, nincs rezsicsökkentés

A tárcavezető kiemelte: az Magyarország és Európa érdeke is, hogy a dialógust Oroszországgal fenntartsa, a gazdasági kapcsolatokat pedig - amennyire erre a jelenlegi keretek között van lehetőség -, erősítse.

Ugyanakkor persze tegyünk meg mindent annak érdekében, ami Európa hatalmában áll, hogy bármilyen konfliktus és erőszak és háború a térségben, Ukrajnában elkerülhető legyen.

Magyarország tisztában van a helyével és a súlyával, így vélhetően az, hogy "Oroszországnak az Egyesült Államok, illetve Európa kíván-e, tud-e olyan garanciákat adni, amelyet az oroszok kérnek, az nem Magyarország döntésén fog múlni". - mondta Gulyás. Viszont Magyarország számára éppúgy, mint Európa számára az energiabiztonság kérdése és az Oroszországgal való kapcsolatok nem függetleníthetők egymástól.

2036-ig biztosított Magyarország irányába az orosz gázszállítás, a keddi találkozóján a magyar miniszterelnök és az orosz elnök pedig abban maradt, hogy nyitottak arra, hogy további egymilliárd köbméterrel megnöveljék a szállítási mennyiséget.

Februárban jön a 13. havi nyugdíj és a családi adóvisszatérítés

Mint arról a SzegedMa már korábban beszámolt, a postai kézbesítés február 9-én startol, akik pedig a számlájukra kapják az összeget, február 11-én számíthatnak a kiutalásra.

A baloldal elvette a 13. havi nyugdíjat, most bő egy évtized gazdasági eredményeire támaszkodva vissza tudjuk adni azt.

-hangsúlyozta a miniszter, és kitért arra is, hogy februárban visszautalják a gyermekeseknek az általuk 2021-ben befizetett személyi jövedelemadót, és a 25 év alatti fiatalok is kézhez kapják az első adómentes fizetésüket.

Gulyás Gergely bejelentette: a kormány vis maior alapot hoz létre a hétvégi viharkárok enyhítésére. Mint mondta, a vihar elsősorban a mezőgazdaság, azon belül is a fóliás zöldségtermesztés területén okozott komoly károkat.

via MTI / Kiemelt kép: MTI

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.