Csak az oltottak védettségi igazolványa lesz érvényes februártól

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Február 15-től a védettségi igazolvány oltási igazolvánnyá alakul át, kizárólag a három oltással rendelkezők és a második oltást fél éven belül megkapók számítanak a továbbiakban védettnek – nyilatkozta Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter az év első kormányinfóján.

A miniszter elmondása szerint a nemzetközi gyakorlatok azt mutatják: bár az omikron variáns általánosságban enyhébb tüneteket okoz, mint a korábbiak, és a lefolyása is kisebb eséllyel válik súlyossá, a fertőzőképessége rendkívül magas. Az elmúlt napokban már megfigyelhető volt az omikron-hullám felfutása, ez pedig a továbbiakban még tovább fog emelkedni.

A miniszter elmondása szerint minden eddiginél magasabb fertőzési hullámra kell számítani.

Ezért, bár a kórházi ágyak kapacitása 75%-os, a nemzetközi példákat figyelembe véve a magyar kormánynak is meg kellett hoznia bizonyos változtatásokat a járványhelyzet tekintetében:

  • Február 15-től a védettségi igazolvány oltási igazolvánnyá alakul át. Csak az számít a továbbiakban védettnek, aki három oltást kapott, illetve akik 6 hónapon belül kapták meg a második vakcinájukat. Vagyis az átfertőzöttség a továbbiakban nem számít védettségnek. Ezt az ATV kérdésére a miniszter is egyértelműen megerősítette.
  • A meglévő igazolványokat azonban nem kell emiatt lecserélni, az igazolványon leolvasható QR-kód alapján ugyanis ellenőrizhető a védettség megléte.
  • A kötelező karantén időtartama 10 napról 7 napra csökken. Ugyanakkor 5 nap után tünetmentesen, negatív teszt esetén hamarabb feloldható a karantén.
  • A felső tagozatos osztályokra vonatkozó karanténszabályokat kiterjesztik az alsó tagozatosokra is, mivel már ők is kaphatnak védőoltást. Ezen kívül az oltott iskolások karanténkötelezettsége 5 napra csökken.

Negyedik oltást is lehet kapni, de egyelőre nem kötelező

Gulyás Gergely miniszter a közmédia kérdésére azt válaszolta: több javaslatot is tett az operatív törzs, számos létező álláspontot figyelembe vettek, többek között az FFP2-es maszk használatának kötelezővé vételét, illetve, hogy a kontaktszemélyeket kötelezőjelleggel ellenőrizni kell-e. A kormány végül úgy döntött, hogy – figyelembe véve többek között a nemzeti konzultáció eredményeit – ,,óvatosabb”, ,,konzervatívabb” döntéseket hoz.

Gulyás azt is megerősítette, hogy a negyedik oltás kérdéséről is foglalt állást a kormány: a továbbiakban orvosi javaslatra lehet igényelni negyedi oltást, de senkinek sem lesz kötelező – legalábbis egyelőre. Az erről szóló rendelet még a héten meg is jelenik a Magyar Közlönyben.

Az újságírói kérdésekre válaszolva azt is elárulta a képviselő, hogy továbbra sincs napirendi ponton a kötelező védőoltás, és azoknak a körét sem akarják bővíteni, akik ez alól kivételt kell képezzenek. Mint mondta, bár a keleti országokban általánosságban kevesebben bíznak a vakcinában, mint a nyugatiakban, Magyarországon ez a különbség kisebb.

2%-os inflációcsökkenést várnak az élelmiszerárstoptól, az államfőválasztás dátuma is megvan

Gulyás arról is beszámolt, hogy az üzemanyagárstophoz hasonlóan az élelmiszerárak maximalizálásáról szóló rendelet is három hónapig hatályos, de meghosszabbítható. Az élelmiszerboltoknak a saját október 15-i áraikat kell visszaállítaniuk a maximumra a következő hónaptól, vagyis az üzemanyagokétól eltérően itt nincs egységár. A boltok nem kapnak kompenzációt. Az intézkedéssel a kormány azt reméli, hogy 2%-al sikerül csökkenteni az inflációt.

Szó esett továbbá arról is: március 10-én választ a Parlament új államfőt. Mint ismeretes, a pozíciót Áder János után Novák Katalin töltheti be.

Előző sztori

Emelkednek a járványadatok, Szeged környékén 200-nál is több az új fertőzött

Következő sztori

Növényekben és gombákban előforduló daganatellenes vegyületeket vizsgáltak az SZTE-n