Közélet

Van ahol kannában is vitték a benzint Szegeden

Van ahol kannában is vitték a benzint Szegeden

2021. november 16., kedd
Van ahol kannában is vitték a benzint Szegeden

Hétfőn lépett életbe az a kormányrendelet, ami három hónapra 480 forintos maximum árat szabott meg a 95-ös benzinre és a gázolajra. A február 15-ig érvényben lévő szabályozás az autósok körében népszerű volt, a szegedi benzinkutakon pedig mindenhol lecserélték az árakat.

Ha drágábban adják, büntetést kapnak a kutak

Amelyik benzinkút nem tartja be a rendeletet, akár 3 millió forintig terjedő bírságot és féléves bezárást kockáztat. A benzinkutak, ha 48 órán keresztül nem tudják üzemanyaggal ellátni az autósokat, csak akkor zárhatnak be.

Az Auchan benzinkútja volt eddig a legnépszerűbb a városban, itt a többi kúthoz képest - olykor lényegesen - olcsóbban lehetett benzinhez jutni. Ez most sem változott, ha csak 3 forinttal is, de itt a legolcsóbb az üzemanyag a maximumnál.

Választhatunk bármilyen márkát, eltérést csak a magasabb oktánszámú vagy prémium benzinnél találunk. A Shell kútnál a 95-ös és dízel prémium változata is a rendelet szerint meghatározott maximum áron tankolható. A kúton azt mondták, hogy tegnap ez volt a legnépszerűbb, még kannában is vitték sokan. A prémium benzinek ára körülbelül 60 forinttal drágább az alapnál a kutakon.

Komoly vita alakult ki a közösségi felületeken arról, hogy 95-ös vagy annál magasabb oktánszámú benzint érdemes tankolni az autónkba. Autószerelőket kérdeztünk meg erről és szinte egybehangzóan azt mondták, hogy elsődlegesen azt kell megnézni, hogy az autó gyári könyvében milyen üzemanyagot ajánlanak az autóba tankolni. Általánosságban nincsen baj azzal, ha nem követjük az előírást, azaz a 95-ös benzinnel is működik majd az autó. Van abban is igazság, hogy a magasabb oktánszámú üzemanyag jobban kíméli a motort, de tönkretenni a 95-ös sem fogja azt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.