Közélet

„Igazi sikertörténet” a diákhitelezési rendszer

„Igazi sikertörténet” a diákhitelezési rendszer

2021. augusztus 23., hétfő
„Igazi sikertörténet” a diákhitelezési rendszer

Elkezdődtek az egyetemi beiratkozások és igényelhetők a diákhitelek - Magyar Péter, a Diákhitel Központ Zrt. vezérigazgatója ma reggel az M1-nek adott interjút.

A vezérigazgató szerint egyre többen igénylik a szabadfelhasználású Diákhitel 1-et és a kötött felhasználású Diákhitel 2-t, mivel egyre több fiatal ismeri fel, hogy ezek inkább támogatások, mintsem hitelek. Május 31-től a kormány bevezette a szak- és felnőttképzési hiteleket is, ezzel a 18 és 55 év közöttiek mindenfajta továbbtanulását támogatva.

A kormány célja, hogy a szak- és felnőttképzésben tanulók nagyon hasonló feltételekkel juthassanak hitelhez, mint a felsőoktatásban tanulók. A Képzési Hitel 1 szabad felhasználású, havi összege 150 ezer forintig terjedhet, míg a Képzési Hitel 2 kamatmentesen igényelhető, utóbbinál azonban fontos, hogy legfeljebb 500 ezer forintot lehet igénybe venni.

-ismertette az új fajta konstrukciót Magyar Péter. Arra is emlékeztetett, hogy idén 20 éves az első Orbán-kormány által 2001-ben létrehozott Diákhitel Központ Zrt., amely már 500 ezer fiatalnak nyújtott 500 milliárd forint értékben valamilyen diákhitelt.

Minden második diákhiteles hallgató mondta azt, hogy a hitel nélkül nem tudta volna megszerezni a diplomát, vagyis 250 ezer olyan diplomás van Magyarországon, aki részben a diákhitelprogramnak köszönheti a diplomáját.

A diákhitelezési rendszer egyedülálló modell Európában, alig terheli meg az állami költségvetést, mégis nagyon sok fiatalnak segít.

Az interjút teljes egészében a köztévé weboldalán megtekinthetik ide kattintva, 12 perc 30 másodperctől kezdődően.

via MTI / Kiemelt kép: mediaklikk.hu

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.