Közélet

VÉGE a kamunak? Magyarországra is jönnek a Facebook tényellenőrei

VÉGE a kamunak? Magyarországra is jönnek a Facebook tényellenőrei

2021. március 2., kedd
VÉGE a kamunak? Magyarországra is jönnek a Facebook tényellenőrei

A Facebook világszerte több mint 80 külső tényellenőrző partnerrel dolgozik, Európában ezek közül a párizsi bázisú AFP nemzetközi hírügynökség a legjelentősebb, így Magyarországon és Bulgáriában is az AFP alkalmazottjai ellenőrzik majd a Facebook tartalmait.

A tényellenőrök a Facebookon terjedő hírek és posztok valóságtartalmát vizsgálják, és ha egy hírt egészben vagy részben hamisnak bélyegeznek, akkor azok elérését csökkenti a Facebook, így kevesebb emberhez jutnak majd el - olvasható a lapban. 

Ha egy bejegyzést hamisként jelöl meg a tényellenőr, a Facebook figyelmezteti erről a bejegyzés korábbi olvasóit és megosztóit. Az álhírek közül a legdurvábbakat, amelyek a való világban tényleges kárhoz vezethetnek, vagy erőszakos összeesküvés-elméleteket propagálnak, a Facebook eltávolítja.

Amit nem távolít el, azoknál jelezni fogja, hogy a külső tényellenőrző partner szerint ez egy hamis hír, és megjeleníti majd azokat az információkat is, amik alapján a tényellenőr ezt a döntést hozta.

Azoktól a Facebook-oldalaktól és domainektől, amelyeken újra és újra megosztanak álhíreket, a Facebook elveszi a bevételszerzési és hirdetési lehetőséget, illetve az elérésüket is drasztikusan csökkenteni fogja.

Nincs több kattintásvadászat?

A Facebook szeretne fellépni az úgynevezett clickbait, azaz kattintásvadász címek ellen is, amik azért terjednek a Facebookon, mert címükben és a leadjükben elhallgatnak valamilyen lényeges információt. Az ilyen posztok elérése kisebb lesz, ahogyan a clickbait anyagokat megosztó oldalak elérését is csökkenteni fogják - közölték a cikk szerint.

A külső tényellenőrző partnerek azonban nem távolíthatnak el fiókokat vagy oldalakat a Facebookról, és a Facebook illetékesei többször bizonygatták, hogy a tényellenőrzés a humorra és a művészetre nem vonatkozik.

Kik a tényellenőrök?

A magyar és bolgár tényellenőrök az AFP alkalmazottjai, jelentkeztek a cég álláshirdetésére, és átestek a kiválasztási eljáráson. A sajtótájékoztatón újságírói kérdésre válaszolva elmondták, hogy 

egy magyar és egy bolgár tényellenőr áll munkába,

de bizonygatták, hogy ez az egy-egy fő nem kevés a magyar és a bolgár nyelvterületekre, ugyanis a tényellenőrök egy nagy európai csapat tagjaiként dolgoznak majd, így a külföldön már álhírként azonosított tartalmak magyar fordításait nagyon hamar megtalálják majd.

Mi változik a Facebookon?

A posztok megjelenésében annyi, hogy jól láthatóak lesznek azok a posztok, amiket a tényellenőrök hamisnak, részben hamisnak vagy módosítottnak bélyegeztek, bár ezekkel a posztokkal ezentúl a Facebookon és az Instagramon sem lesz könnyű találkozni, ugyanis drasztikusan csökkentik az elérésüket.

Kattintásra nagyobb lesz a kép

Lesz majd egy úgynevezett Kontextus-gomb is, ami felvilágosítást nyújt a hírfolyamban megjelenő cikkek forrásairól.

A Facebook ezentúl külön értesítést küld majd akkor is, ha valaki egy 90 napnál régebbi posztot szeretne megosztani, ezzel is elkerülve, hogy múltbéli eseményekről szóló tudósítások, posztok kezdjenek terjedni úgy, mintha most történtek volna.

Mi lesz a politikusokkal?

A Facebook partnerei nem fogják ellenőrizni a politikusok posztjainak és beszédeinek valóságtartalmát, szerintük ugyanis ez az emberek és a hagyományos média dolga. Azonban a politikusok továbbra sem oszthatnak meg olyan tartalmat, ami a felhasználói irányelvekbe ütközik, és

ha továbbosztanak egy olyan posztot, amire korábban már rákerült az álhír-bélyeg, akkor az a politikus oldalán is álhírként jelenik majd meg, ennek minden következményével.

A Facebook tervei szerint még ezen a héten tájékoztatóprogramot indítanak, melyben a felhasználóknak igyekeznek elmagyarázni az új funkciókat.

(via 444.hu)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.