Közélet

Jelentősen emelkedett az oltási hajlandóság a Dél-Alföldön

Jelentősen emelkedett az oltási hajlandóság a Dél-Alföldön

2021. március 1., hétfő
Jelentősen emelkedett az oltási hajlandóság a Dél-Alföldön

Nagyságrendileg már két és fél millióan regisztráltak oltásra Magyarországon, ami félmilliós emelkedés a kormány által február elején publikált adathoz képest.

Még ennél is többen tervezik azonban beadatni a vakcinát, immáron a felnőtt lakosság 62 százaléka, ami ötmillió embert jelent.

A Nézőpont Intézet tavaly szeptember óta méri a közvélemény alakulását az oltási kedvvel kapcsolatban. Múlt év végéig a felnőtt népesség egyharmada volt nyitott az oltásra, az első mért alkalommal 34 százalék. Év elején volt az első emelkedési hullám, ahol először 45 százalékra, majd január végére 55 százalékra nőtt a magukat beoltatni kívánók aránya. Február végére ez az arány emelkedett még tovább, immáron 62 százalékra.

28 százalékpontot nőtt, tehát közel duplájára emelkedett tavaly szeptember óta az oltási hajlandóság. Továbbra is a hatvan évnél idősebbek és a budapestiek körében a legmagasabb a magukat beoltatni kívánók aránya.

Összességében azt lehet mondani, hogy nincs olyan társadalmi csoport, ahol ne nőtt volna ez az érték, olyan csoportok vannak, ahol nagyon nagyot, és olyanok, ahol csak nagyot nőtt a hajlandóság. Legnagyobb mértékben a Nyugat-Dunántúlon nőtt, 45 százalékponttal, de nagyon nagy mértékben – 30 százalékpont fölött – emelkedett a dél-alföldiek és az ötven évnél idősebbek körében is.

Legkevésbé a 18–29 évesek és az észak-magyarországiak körében nőtt az oltási kedv, de körükben is érezhető emelkedés volt tapasztalható.

Az ötmillió választópolgár által elvárt oltás és az oltóanyag hiánya politikai kockázat. Az Európai Unió lassúsága miatt jó döntés volt a magyar kormány sokforrású oltóanyag-beszerzése – vonják le a következtetést az adatokból a kutatók.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.