Közélet

Egy falat Balkán Szegeden: szemétben úszik a lebontásra ítélt állomás környéke

Egy falat Balkán Szegeden: szemétben úszik a lebontásra ítélt állomás környéke

2021. március 25., csütörtök
Egy falat Balkán Szegeden: szemétben úszik a lebontásra ítélt állomás környéke

Odaértünkkor két hajléktalan éppen artikulálatlan üvöltéssel vitatta meg nézeteltérését a megálló melletti bozótosban. Korábbi látogatásaink alkalmával jobbára a kóbor kutyáktól tartottak a vonatra várakozók, ezúttal azonban nem volt, akit megrémítsen a fedél nélküliek harsány kiáltása, ugyanis délután három óra körül egyetlen utazni vágyó sem tartózkodott a peronok közelében.

Közegészségügyi szempontból felvet néhány kérdést az állomás környezete: a tőszomszédságban található garázssor mentén halomban áll a szemét. Van itt minden, mint a búcsúban: használt gumiktól kezdve, autóüléseken át, háztartási hulladékon keresztül szinte mindent találhat az ember, no meg az erre portyázó patkány, amelyből bizonyára szép számmal akad az éjjeli órákban.

A zsákokba pakolt szemét arról árulkodik, hogy egyesek módszeresen idehordják a hulladékot. Ez a lesújtó tény nem a vasúttársaság sara, korábban megírtuk, hogy az állomást üzemeltető MÁV Zrt. csak az utasforgalmi felület tisztán tartásáért felel.

Nem sokkal negyed négy után bedöcögött a Békéscsaba felől érkező bézé, mindössze egy szem utassal a fedélzetén. A járványügyi menetrendmódosítás következtében csupán naponta egyszer csodálhatják meg a vasútbarátok a csehszlovák járműipar büszkeségét a papírszalaggal elkerített állomásépület előterében. Legutóbbi nem reprezentatív felmérésünkkor még tíz ember választotta az utazás ezen formáját, ezúttal azonban üresen indult vissza a Viharsarok felé a 15.43-as személyvonat.

A menetrend szerint 3 órába és 38 percbe telik, mire Újszegedről a békési megyeszékhelyre ér a szerelvény.  

A lassacskán távolodó vonatot bámulva átfut az ember agyán a gondolat: a pár éve kihelyezett állomásnévtábla és a fedett várakozóhely nélkül akár egy elmaradott, balkáni ország leharcolt peronján múlathatnánk az időt. Pedig valójában Szegeden járunk...

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.