Közélet

Már az élelmiszerboltok működését is veszélyezteti a harmadik hullám

Már az élelmiszerboltok működését is veszélyezteti a harmadik hullám

2021. február 27., szombat
Már az élelmiszerboltok működését is veszélyezteti a harmadik hullám

Lehetséges, hogy nem lesznek elegendőek a kiskereskedelemben eddig megszokott védekezési előírások a koronavírus-járvány harmadik hullámában.

A Magyar Nemzet megtudta: az iparági szervezetekhez mérettől, üzlettípustól függetlenül az elmúlt napokban több helyről is érkeztek olyan jelzések, hogy már a napi működést is veszélyezteti az újabb koronavírus-hullám.

A fertőzés ráadásul a sokak által látogatott élelmiszerboltok alkalmazottainak körében terjed a leginkább. A különféle iparcikküzletekben, élelmiszerboltokban, raktárakban, központi áruelosztó bázisokon is felütötte a fejét az agresszív vírusváltozat. Ez azt jelenti, hogy a naponta több száz, több ezer vásárlót fogadó üzletekben és az azokat kiszolgáló területeken az elkövetkező hetekben fokozott járványügyi kockázattal jár a munkavégzés.

Neubauer Katalin, a Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség főtitkára a lapnak azt mondta, a boltosok a napi 8-10 órás műszakokban, hétvégéken pedig a fokozott, gyorsan cserélődő vásárlótömegben különösen ki vannak téve a megfertőződés veszélyének. Az ő védelmükre és az élelmiszer-ellátási rendszer működésének biztosítására mielőbb lehetővé kellene tenni az ebben a szektorban dolgozók védőoltását.

A multiláncokat képviselő Országos Kereskedelmi Szövetségnek is jelezték, hogy egyre gyakoribbak a megbetegedések a munkavállalók körében. Vámos György főtitkár szerint manapság a legfontosabb össztársadalmi kérdés a nemzetgazdaság újraindulása, így létfontosságú a védőoltás minél szélesebb körű, gyors felvétele.

Közös érdekünk a vírus okozta válságon hamar túljutni,elsőként az a fontos, hogy mindenki regisztráljon a vakcinára, ez alapján a szakemberek már tervezhetnek.

A főtitkár emlékeztetett arra is, hogy a védőoltáson kívül mennyire fontos a maszkok szabályos viselése.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.