Közélet

Elköszönt Szegedtől a legendás troli

Elköszönt Szegedtől a legendás troli

2021. február 2., kedd
Elköszönt Szegedtől a legendás troli

Még 2019 tavaszán írtuk, hogy az egyik legendás szegedi trolibusz hivatalosan a Közlekedési Múzeum tulajdonába került. Az új helyre költöztetett múzeum tágasabb kiállítóteret kap, így lehetőség nyílik legendás, és közlekedés történelmileg jelentős járművek kiállítására. Az 1991-től 27 éven keresztül a szegedieket szolgáló Ikarus 280 T GAM 502-es pályaszámú troli is a gyűjtemény egyik darabja lesz.

Az egyik szegedi Facebook-csoportban találtuk azt a bejegyzést, ami azt mutatja, hogy a trolit a napokban a fővárosba szállították. A ránézésre remek állapotban lévő járművet egy kamion vitte a múzeumba.

MARADT EGY TROLI NOSZTALGIÁZNI

A szegedi tömegközlekedés történelmében összesen tizenkét Ikarus 280-as troli teljesített szolgálatot, ezek közül négy a széria különböző prototípusa volt, míg kettőt Eberswaldéból vásárolt használtan az SZKT. Az 1991 és 1993 között érkezett hat Ikarus 280-ast a ZiU 9-es trolikból származó elektronikával látták el. Ma már csak az 505-ös pályaszámú Ikarus szolgálja nosztalgiajáratként a szegedi tömegközlekedést.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.